Άμεση ανάγκη πρόσληψης αρχαιοφυλάκων στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα

8/10/2015

 

 Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

 Θέμα:  Άμεση ανάγκη πρόσληψης αρχαιοφυλάκων στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου μη επισκέψιμος κινδυνεύει να καταστεί ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας του δήμου Ζαχάρως στην Ηλεία λόγω συνταξιοδότησης του μόνιμου αρχαιοφύλακα.

Ο ναός  φυλάσσεται  προσωρινά μόνο τις πρωινές ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από δύο (2) συμβασιούχους άλλης ειδικότητας. Το μνημείο κινδυνεύει να καταστεί μη επισκέψιμο με ανυπολόγιστες συνέπειες στον τουρισμό, την τοπική κοινωνία αλλά κυρίως την ασφάλειά του. Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάκων Αρχαιοτήτων είχε επισημάνει το πρόβλημα και την ανάγκη πρόσληψης αρχαιοφυλάκων για το μνημείο χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση στο αίτημά της.

Υπενθυμίζουμε πως ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας αποτελεί έναν από τους ωραιότερους ναούς της αρχαιότητας λόγω των αρχιτεκτονικών του ιδιαιτεροτήτων, αφού συνδυάζει στοιχεία και από τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της αρχαιότητας-δωρικό, ιωνικό και κορινθιακό- ενώ έχουν εργαστεί για την περάτωσή του και ο αρχιτέκτονας του Παρθενώνα Ικτίνος με τον γλύπτη Φειδία. Έχει επίσης ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ αποτελώντας διεθνώς πόλο έλξης για τους τουρίστες αλλά και για τους ερευνητές.

Στο Ποτάμι θεωρούμε ότι  τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο πρέπει να προστατεύονται και να αναδεικνύονται  συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και την προβολή της χώρας διεθνώς.

 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες σε προσωπικό φύλαξης και να συνεχίσει να είναι επισκέψιμος ο ναός;

-Με ποιες ενέργειες θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του μνημείου ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ιάσονας Φωτήλας-Αχαΐας

 

Γρηγόρης Ψαριανός- Β΄Αθηνών

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.