Άρνηση τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια σε σεισμόπληκτους της Φωκίδας και Αιτ/νιας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

17/1/2012

Ερώτηση

Προς τους κ. κ. Υπουργούς :

Οικονομικών

Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: «Άρνηση τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια σε σεισμόπληκτους της Φωκίδας και Αιτ/νιας»

Ανάστατοι αλλά και αγανακτισμένοι είναι σεισμοπαθείς των νομών Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς της 18ης και 22ας Ιανουαρίου 2010, αφού οι τράπεζες αρνούνται να τους χορηγήσουν σεισμοδάνεια παρά τα όσα ρητά αναφέρονται στην από 6-5-2010 εκδοθείσα ΚΥΑ (οικ. 2823/Α32)

Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, οι κάτοικοι των Δήμων Ευπαλίου (Τ.Δ Ερατεινής) , Τολοφώνος του ν. Φωκίδας και των Δήμων Ναυπάκτου και Αποδοτίας (Τ.Δ Κοκκινοχωρίου) του ν, Αιτ/νιας , τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές, δικαιούνται δανείων επισκευής, ανακατασκευής ή αυτοστέγασης και τα εν λόγω δάνεια θα χορηγηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Η ίδια ΚΥΑ (άρθρο 2) αναφέρει πως αρμόδια υπηρεσία για το έργο αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από το σεισμό της 18ης και 22ας Ιανουαρίου 2010 ορίζεται ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) ν. Αχαΐας.

Παρά τα ανωτέρω προβλεπόμενα, σεισμοπαθείς που υπέβαλλαν αιτήσεις δανεισμού στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (Μονάδα Ναυπάκτου) πληροφορήθηκαν από το ΤΑΣ Αχαΐας, ότι με βάση έγγραφο της τράπεζας δεν είναι δυνατή η χορήγηση δανείου. Η Εθνική Τράπεζα στο εν λόγω έγγραφό της αναφέρει επί λέξει: Σας γνωρίζουμε ότι με όσα ισχύουν και προβλέπονται μέχρι σήμερα και μετά από σχετικό ερώτημα που υποβάλαμε στην αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης Δανείων με την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου της Τραπέζης μας, δεν είναι δυνατή η χορήγηση σεισμοδανείων σχετικό με την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 18 και 22 Ιανουαρίου 2010 στις περιοχές των Νομών Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας»

Επειδή η πιο πάνω απάντηση συνιστά κατάφωρο εμπαιγμό των σεισμοπλήκτων, αλλά και μία ακόμη εκδήλωση περιφρόνησης του κράτους εκ μέρους του τραπεζικού συστήματος,

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την εφαρμογή της ΚΥΑ οικ. 2823/Α32 και ιδιαίτερα για την άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τους ανωτέρω σεισμοπλήκτους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Αθανάσιος Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρήγορης Ψαριανός