Έγκλημα και Τραγωδία. Και ντροπή…

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, 4-5/5/2019
https://www.tanea.gr/print/2019/05/04/opinions/egklima-crkai-tragodia-crkai-ntropi/

Έχει ολοκληρωθεί η καταστροφή, έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών, υπάρχουν πολλά θύματα ήδη. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στη θάλασσα για να σωθούν, κάποιοι επιπλέουν ήδη, πνιγμένοι –γλίτωσαν από τη φωτιά, χάθηκαν στο νερό…
Κι είναι μεσάνυχτα, πιά.
Αποκαίδια παντού κι η γη καπνίζει, η φωτιά έχει ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της. Το κακό είχε ξεκινήσει εφτά ώρες πριν και είχε ξεφύγει εδώ και ώρες από κάθε έλεγχο ανευθύνων υπεύθυνων.
Κι είναι πιά, μεσάνυχτα.
Η φωτιά, που ξεκίνησε στις πέντε από το Νταού Πεντέλης και πέρασε τον λόφο του Βουτζά, που ποτέ πριν, εδώ και δεκαετίες, δεν είχε περάσει την Μαραθώνος, την πέρασε εύκολα τώρα. Δεν είχε περάσει από πλάτος δρόμου δέκα μέτρων και τώρα που το πλάτος του είναι εικοσιπέντε πέρασε…

Πυροσβεστικές δεν υπήρχαν για να αναχαιτήσουν την φωτιά, οι εννιά στις δέκα είχαν πάρει εντολή να πάνε στην Κινέτα. Κινδύνευαν, λέει, σπίτια κυβερνητικών στελεχών και συναφών επαγγελμάτων, εκεί.

Είναι λοιπόν μεσάνυχτα.
Και γίνεται, μπροστά στις κάμερες, βαρυσήματη σύσκεψη ανευθυνουπεύθυνων αξιωματούχων…
Ενώπιον Πρωθυπουργεύοντος, Περιφερειάρχιδος και πέντε (5) Ιππουργών…
Και ενώ η φωτιά έχει ήδη σβήσει, αφού έφτασε στη θάλασσα και δεν υπήρχε πια κανένας φόβος να καεί κάτι άλλο..
Και με έκδηλο και περισπούδαστο ενδιαφέρον, ξεχειλισμένος από ανθρώπινη συντριβή..
Και με δεκάδες νεκρούς, εν κρυπτώ καταγεγραμμένους ήδη, ο τρόπον τινά Πρωθυπουργεύων -μετά συγχωρήσεως- ηγέτης
κάνει την ερώτηση που σκοτώνει -ίσως και όσους ως τώρα έχουν επιζήσει:
– Και δε μου λες, Αρχηγέ, τι ώρα πετούν τα καναντέρ (πάλι καλά να λες, που δεν είπε καμαμπέρ), τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, το πρωί;
Εδώ, σταματάει η συζήτηση, ο χρόνος, η λογική -δεν περιγράφω άλλο, που λέμε κι εμείς οι σπορ-κάστερ.
Τι να κάνουν, ρε σύντροφε τα έμμενταλ; Γιατί να πετάξουν, ταβάριστς, τ’ αρεόπλανα, πού να πάνε, για ποιο λόγο;
Θες να γυρίσουμε κάποιο ντοκιμαντέρ, να ανεβάσουμε κάποιο αεροπανό;
Γ ι α τ ί ρωτάς;.. -αντί να τον ρωτήσει, να πει κάτι, ο καημένος ο…Αρχηγός, τίποτα, νάδα, νιέντε, νάθινγκ, μούγκα στη στρούγκα ο τσιφ, κι οι αρμόδιοι συναρχηγοί, κι οι νάιλον ιππουργοί, κι όλοι μούγκα…
Κι η άλλη, η επικοινωνιακή παράσταση, με τα δύο Ταυ του γκουβέρνου, το Τοσ και το Τζαν, που μας ανέλυσαν με τα στοιχεία των διαπλανητικών συστημάτων -NickPappasCo and CIA- και των ραντάρ ότι επρόκειτο περί εμπρησμού, περί εγκληματικής ενέργειας. Μάλλον δηλαδή, κάποιοι εχθροί του Έθνους ήθελαν να πλήξουν την Λαοπρόβλητη Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας και να αποσπάσουν προφανώς τμήμα ή το όλον της Επικρατείας και να το προσαρτήσουν στην αλλοδαπή. Τέλος.

Αφρική, κανονικά, αλλά όχι κανονική Αφρική. Κατσαπλιαδιστάν –το ηρωικον- τύπου Αφρικανικής υποΣομαλίας ή άλλου υποσαχάριου αφροκρατίδιου.

…μετά την εκπομπή του Παπαχελά επιβεβαιώθηκαν αυτά που όλοι φοβόμασταν.
Εγραφαν διάφοροι πολίτες τις απορίες τους, τι να πρωτοπείς και ποιά να πρωτοσημειώσεις…
– Δεν μπορούσε να υπολογιστεί το μέγεθος της κτηνωδίας.
– Να φωνάζει ο πυροσβέστης από τον ασύρματο «που είναι το ελικόπτερο δεν το άκουω, θα μας φύγει η φωτιά ρε παιδιά» και να του απαντάνε «δεν το έστειλα, εντολή υπουργού».
– Ο Τσίπρας στη συνέντευξη θέατρο, ενώ γνώριζαν ήδη για 20 νεκρούς.
– Συντόνιζαν τις επόμενες συνεντεύξεις τους πως θα πει ο ένας μπράβο στον άλλο και πως θα στήσουν το παιχνίδι με τις δήθεν εστίες που κατασκεύασαν στο google map.
– Στις μισές επικοινωνίες ακούμε είναι «εντολή υπουργού».
Το απόλυτο χάος παντού που σκόρπισε τον θάνατο πιο γρήγορα και από την ίδια την πυρκαγιά. – Ο ‘υπουργός’ είναι το ίδιο εκείνο ανθρωπάριο που έλεγε «δεν μπορώ να βρω κανένα λάθος στις επιχειρήσεις. Είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε εκατοντάδες θύματα.» Μόνο 102 ήταν.
– Το πιο σοκαριστικό που ακούγεται είναι το «έχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν».
– Ότι πιο άθλιο και βρώμικο πέρασε ποτέ από δυτική, ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα.
Κρίμα για τις τόσες αθώες ψυχές που χάθηκαν.
– Σε πιάνει αηδία με την κυνικότητα που ξεπέρασαν την τραγωδία.
– Η γυναικάρα με τα κόκκινα, μέσα στην τρελή χαρά, και οι πρωταγωνιστές του θεάτρου εκείνης της νύκτας με τσικουδιές και χορούς.
– Και με απύθμενο διχαστικό θράσος να μιλούν για ευθύνες της αντιπολίτευσης! Και πώς ήξερε το τάδε (βοθρο)κανάλι ότι θα πιάσει φωτιά και ήταν ήδη ε κ ε ί!
Καινούργιο είδος ανθρώπου, ο homo-Tsiprizal..
Κατηγορούσαν τα ΜΜΕ και τον ιδιοκτήτες των σπιτιών που είχαν κλειδωμένες αυλόπορτες. Ούτε μισή συγνώμη.

Ακόμα και μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, από κανέναν ούτε μια λέξη. Ούτε μια μικρή συγνώμη. Η επιτομή της αναισθησίας. Υπάνθρωποι.

– Ενώ οι δεκάδες “Ε10” – σωροί, πτώματα δηλαδή, περίμεναν αναγνώριση από τους οικείους τους. Η απόλυτη ντροπή ενός, δήθεν οργανωμένου και κατ’ επίφαση ευρωπαϊκού, κράτους.
– Ντροπή μόνο, με σφίγγει το στομάχι από τη θλίψη! Τόση έλλειψη συνείδησης, τόση ξεδιαντροπιά, απανθρωπία και βαρβαρισμός, πότε άλλοτε συνολικά σωρεύτηκε σε μια κυβέρνηση, πότε ξαναέγινε; Ποτέ!
Από τη πρώτη στιγμή έγραψε κάποιος:
– Μελετήστε τα φυσιογνωμικά τους χαρακτηριστικά για να «διαβάζετε» τους χαρακτήρες.
Προσέχετε τα πρόσωπα των ανθρώπων.
Σχεδόν ποτέ δεν έπεσα έξω! έγραψε..
– Δείτε φυσιογνωμίες των παρευρισκομένων «υπευθύνων» στην συνέντευξη τύπου, που «εξηγούν» πώς έγινε η δολιοφθορά, ο εμπρησμός!.. Και ο άλλος, ο νέος, εκείνος ο baby face απ τη Θεσσαλονίκη –τι σημασία έχουν τα ονόματα… Δείτε την ευτυχία να ξεχειλίζει στο πρόσωπο της άλλης, της περιφερειαρχέσας, της περιφερειαρχίδος.
Τις ερωτήσεις του Ηγέτη «τι ώρα πετάνε τα αεροπλάνα»…
Μελετήστε τις κρυφές λεπτομερείες των φρικτών κορυφαίων, μεγάλων, μεσαίων και μικρομεσαίων της πολιτικής σκηνής και θα καταλάβετε πως προέκυψε η απίστευτη, η ασύληπτη τραγωδία στο Μάτι -και πως θα προκύψουν ίσως και κάποιες ε π ό μ ε ν ε ς στο Αιγαίο, στο Ιόνιο ή στα βόρεια και ανατολικά σύνορα ή όπου αλλού –θεός φυλλάξοι, δηλαδή, και μακάρι ποτέ άλλη τέτοια καταστροφή. Όπου όλα λάθος.
Και ό λ ο ι Λάθος, με πρώτους όλους εμάς που τους εκλέξαμε.
Που ε μ ε ί ς επιλέξαμε α υ τ ο ύ ς να μας κάψουν, να μας πνίξουν, να μας καταστρέψουν.