Έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών όρων για μεταλλείο στο Δήμο Δελφών και η αναρμοδίως υπογραφή της

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

14/2/2012

Ερώτηση

προς τον κ. Υπουργό

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής

Θέμα: Έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών όρων για μεταλλείο στο Δήμο Δελφών και η αναρμοδίως υπογραφή της

Αναστάτωση και οργή προκαλεί στους κατοίκους του Δήμου Δελφών της περιφερειακής ενότητας Φωκίδας από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (Αρ. Πρωτ. 129843/28-07-2012) και μάλιστα την αναρμοδίως υπογραφή της για την επιφανειακή εκμετάλλευση μεταλλείου βωξίτη από την εταιρεία «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε» σε συνολική έκταση 52.951 τετραγωνικών μέτρων και των συνοδών αυτού έργων που βρίσκεται στη θέση «Κοκκινάρια».

Μέχρι τώρα, εκτός από την καθολική αντίθεση των κατοίκων της περιοχής, αρνητικά έχουν τοποθετηθεί με αποφάσεις τους το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών και το Τοπικό Συμβούλιο Αγίας Ευθυμίας, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης. Παλαιοτέρα δε, είχε εκφράσει την άποψη ότι το συγκεκριμένο μεταλλείο θα έχει ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και το Νομαρχιακό Συμβούλιο με την υπ’ αριθ. 19/2005 απόφασή του, δεδομένου ότι το όρος «Κοκκινάρι» είναι παρθένα και κατάφυτη περιοχή.

Το πλέον περίεργο και ύποπτο συγχρόνως είναι ότι η έγκριση της μελέτης φέρει ημερομηνία 28 Ιουλίου 2011 και υπογράφεται από την πρώην Υπουργό Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη η οποία όμως είχε παύσει από τα καθήκοντά της και είχε αποχωρήσει από το Υπουργείο κατά τον ανασχηματισμό της 17ης Ιουνίου 2011.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με ποια δικαιοδοσία υπέγραψε Υπουργός μία απόφαση ενώ έχει πάψει να ασκεί τα καθήκοντά του;

2. Γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και οι αρνητικές αποφάσεις των τοπικών οργάνων και προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων;

3. Για ποιούς λόγους έμεινε αναξιοποίητη η Μ.Π.Ε. περί τα 25 χρόνια και ποιοι λόγοι οδήγησαν στην έγκρισή της τώρα;

4. Προτίθεται να την ανακαλέσει;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός