Ένταξη πτυχιούχων τμημάτων ΤΕΙ, στις διατάξεις του ν. 3912/2011 για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

21-9-2011

Ερώτηση

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

Παιδείας δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων

Περιφερειακής ανάπτυξης ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας

Θέμα: «Ένταξη πτυχιούχων τμημάτων ΤΕΙ, στις διατάξεις του ν. 3912/2011 για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού»

Απαράδεκτη κρίνεται η μεροληπτική εξαίρεση των πτυχιούχων των τμημάτων Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Καλαμάτας και του Τμήματος Διοίκησης Κοινωνικών-Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και οργανώσεων του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, από τις διατάξεις του ν. 3912/201, ώστε να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού.

Οι απόφοιτοι των ανωτέρω τμημάτων παρά το γεγονός ότι διαθέτουν αυξημένα προσόντα, δεν έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα. Σύμφωνα με πληροφορίες το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, δεν έχει αντίρρηση για την ένταξη των ανωτέρω αποφοίτων στις διατάξεις του ν. 3912/2011 αρκεί να υπάρχει θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Παιδείας.

Από την πλευρά του το Υπουργείο παιδείας απαντώντας σε αίτημα των ενδιαφερομένων για ένταξη τους στις διατάξεις του ν.3912/2011, διαβίβασε στο Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Τ.Ε.) τα προγράμματα και τα περιεχόμενα σπουδών των ανωτέρω Τμημάτων όπως επίσης και τα π. δ. καθορισμού των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων τους, προκειμένου το αρμόδιο κατά το νόμο όργανο να διατυπώσει τη γνώμη του.

Δεδομένου ότι η ανωτέρω διαδικασία δεν είχε γίνει για τους αποφοίτους άλλων συναφών τμημάτων που περιλαμβάνονται στο ν. 3912/2011 και του γεγονότος ότι το Σ.Α.Τ.Ε έχει να συνεδριάσει πάνω από ενάμιση χρόνο και είναι άγνωστο πότε θα συνεδριάσει, δημιουργούνται ερωτηματικά για τη μεροληπτική στάση του υπουργείου.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία και οι απόφοιτοι των ανωτέρω τμημάτων να μπορούν να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο;

2. Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση οι απόφοιτοι των δύο τμημάτων υφίστανται δυσμενή μεταχείριση σε σχέση με αποφοίτους άλλων συναφών τμημάτων για τους οποίους δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του ΣΑΤΕ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.