Έχουμε κάνει σοβαρά λάθη με το θέμα της ονομασίας της γείτονος χώρας

Είναι η ευνοϊκότερη περίοδος, για τη λύση του ζητήματος

«Άμα σας πάρω όλα τα λεφτά σας και τα βάλω στο ταμείο μου, θα φέρω μια “ισορροπία” δημοσιονομική, η οποία θα είναι πλασματική, όμως. Θα είναι μια εικονική πραγματικότητα της οικονομίας», είπε ο Γρηγόρης Ψαριανός, απαντώντας σε ερώτηση εάν τα νούμερα εμφανίζονται σήμερα σε κατεύθυνση δημοσιονομικής βελτίωσης. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΟΤΑΜΙ στην εκπομπή LIFE, του τηλεοπτικού σταθμού SBC, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Θα ευχόμουν η αισιοδοξία του πρωθυπουργού να ήταν πραγματική. Ό,τι έχει έως τώρα πει βγήκε ανάποδα κι αποδείχτηκαν όλα ψέματα. Σε λίγο θα έχουμε ένα τέταρτο μνημόνιο χωρίς δανεισμό, με μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν το ’18, το ’19 και το ‘20! Κάνουν ό,τι κάνουν για τους ίδιους και τους πελάτες τους, αλλά το δημόσιο συμφέρον και η χώρα υποβαθμίζονται διαρκώς. Οι πελάτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι στρατιές διορισμών, ενώ οι δήθεν νέες θέσεις εργασίας είναι πλασματικές. Δεν ξέρω καμιά επιχείρηση που άνοιξε και προσλαμβάνει υπαλλήλους. Ξέρω μόνο για τοποθετήσεις “ημετέρων” στο Δημόσιο. Το μόνο που έχουμε δει να γίνεται, είναι μόνο υπερφορολόγηση, κανένας εξορθολογισμός στο Δημόσιο και εξόντωση του ιδιωτικού τομέα. Ένας εργαζόμενος, δουλεύει ως τον Αύγουστο για το κράτος και από τον Αύγουστο και μετά για την οικογένειά του. Γιατί το 75% περίπου από ό,τι εισπράττει, του τα παίρνουν πίσω».
Αναφερόμενος στα προαπαιτούμενα και στις διάφορες προβλέψεις του Νομοσχεδίου που αυτές τις μέρες έρχεται στη Βουλή, ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε σύμφωνος με την πρόβλεψη του 50 +1 για την νομιμοποίηση απόφασης απεργίας, υποστήριξε τα εισοδηματικά κριτήρια για την διεξαγωγή πλειστηριασμών, αναγνωρίζοντας πως είναι αναγκαίο να γίνουν, ενώ συνάμα διευκρίνισε πως θα υπάρξει συνεννόηση τόσο μέσα στο Ποτάμι όσο και στο Κίνημα Αλλαγής για ενιαία στάση στη Βουλή.
Για το μείζον θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο βουλευτής του Ποταμιού, είπε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να δούμε ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τα Σκόπια και το κλίμα είναι πολύ ευνοϊκότερο από ότι ήταν πριν, επί Γκλιγκόροφ ή επί Γκρουέφσκυ. Φοβάμαι πως ο νέος ηγέτης της ΠΓΔΜ, που δέχεται και να μετονομάσει το αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος”, ίσως έχει καταλάβει ότι εδώ δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και μας κάνει πλάκα! Η κυβέρνηση οφείλει, εφαρμόζοντας την εθνική γραμμή, να συμφωνήσει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, μία και μόνη για κάθε χρήση, και να τη φέρει στη Βουλή. Ολόκληρη η κυβέρνηση, ωστόσο. Οι 153 βουλευτές της και όχι το πλειοψηφούν κόμμα της κυβέρνησης. Κι αυτό δεν είναι πρόταση της ΝΔ. Είναι πρόταση της λογικής. Ο κ. Καμμένος βάζει δήθεν κάποιες κόκκινες γραμμές συνεχώς, που αμέσως μετά σβήνονατι! Ωστόσο, δεν υπάρχουν οι κόκκινες γραμμές που βάζει ο κ. Καμμένος. Υπάρχει μόνο η καρέκλα και ο κ. Καμμένος θα κάνει τα πάντα για να την διατηρήσει. Πού θα την ξαναβρει; Στο ΠΟΤΑΜΙ έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια πως συμφωνούμε να δεχτούμε ή να προτείνουμε στους γείτονες σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ωστόσο, δεν είμαστε κυβέρνηση για να το κάνουμε αυτό. Αν ήμασταν εμείς η κυβέρνηση, θα είχαμε διατυπώσει μια συγκεκριμένη, σοβαρή πρόταση και θα την είχαμε ήδη καταθέσει. Αναμένουμε, λοιπόν, την πρόταση της κυβέρνησης».
Αναφερόμενος στην καθαρά προσωπική του άποψη για το θέμα, δήλωσε πως δεν θα τον ενοχλούσε και μία ονομασία όπως Nova Macedonia. Επεσήμανε ωστόσο ότι έχουμε κάνει ένα εθνικό ατόπημα με τις διάφορες ονομασίες της γείτονος χώρας. «Έχουμε κάνει ένα λάθος εδώ: Στις αρχές του 20ού αιώνα, λέγαμε σε κάποιους κατοίκους αυτής της χώρας, της Γιουγκοσλαβίας: Εσείς είστε Μακεδόνες, ξαδέρφια μας και θα σας απελευθερώσουμε! Εμείς είχαμε έναν ύπουλο αλυτρωτισμό και εμείς τους βάλαμε την ιδέα. Και την “ήπιαμε”, που λέμε και στα γήπεδα. Και αυτό πληρώνουμε τώρα. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Ας πούμε πως η Αλβανία διαλύεται. Και το νότιο τμήμα της θα ονομαστεί Δημοκρατία της Ηπείρου. Τι θα λέμε τότε; Το όνομά μας είναι η ψυχή μας; Η Ήπειρος είναι ελληνική, και άλλα τέτοια; Αφού εμείς τους λέμε βορειοειπειρώτες, όπως εμείς τους λέγαμε σλαβομακεδόνες ή σκέτους μακεδόνες. Εμείς τους βάλαμε αυτή την ιδέα. Ο Τίτο την αξιοποίησε κι έχει περάσει μέχρι τις μέρες μας. Το ’93 στη Λισαβόνα υπήρξε δυνατότητα λύσης. Δεν το κάναμε. Βγήκαμε με τα μανουάλια και τα εξαπτέρυγα στους δρόμους και φωνάζαμε «η Μακεδονία είναι ελληνική». Κι αυτό είναι λάθος. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι ελληνική. Γιατί υπάρχει και γιουγκοσλαβική Μακεδονία, υπάρχει και βουλγάρικη Μακεδονία και υπάρχει κι ένα μικρό κομματάκι αλβανικής Μακεδονίας! Το ζήτημα αυτό πρέπει να κλείσει τώρα, γιατί είναι η ευνοϊκότερη περίοδος να το κάνουμε», κατέληξε ο Γρ. Ψαριανός.
Για το άλλο θέμα της επικαιρότητας που αφορά στην απόφαση του διοικητικού εφετείου περί προσωρινής αναστολής στην χορήγηση ασύλου του ενός από τους οχτώ τούρκους αξιωματικούς, ο βουλευτής του Ποταμιού, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να μην προκύψει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να μην δοθεί καμία αφορμή για κάτι τέτοιο, επεσήμανε πως η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει παντού ότι θα σεβαστεί την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης και θα αντιμετωπίσει τους οκτώ αυτούς ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. «Η κυβέρνηση γενικά δεν τα πάει καλά με την Δικαιοσύνη, όπως δεν τα πάει καλά με την οικονομία ή με τους δανειστές ή με την Ευρώπη! Όπου στριμωχνόμαστε και σφίγγουνε τα πράγματα, τα ρίχνουμε στη Δικαιοσύνη. Κι όπου μας ενοχλεί η Δικαιοσύνη και οι αποφάσεις της, την κατακεραυνώνουμε. Τελικά, έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη; Δεχόμαστε την διάκριση των εξουσιών, ναι ή όχι; Φοβάμαι πως θα ήθελαν να έχουν στο τσεπάκι τους και τη δικαιοσύνη, και την αστυνομία και τον στρατό και τα πάντα και να κάνουν ό,τι γουστάρουνε. Θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν μπορεί να γίνει. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και δεν θα γίνουμε ούτε Καράκας και Βενεζουέλα ούτε Βόρεια Κορέα, ούτε άλλα τέτοια που φαντασιώνονται».
Τέλος, στο ερώτημα της κας Ηρώς Ράντου εάν εμφανίζεται μια μεγαλύτερη σύγκλιση στις θέσεις του Ποταμιού με την ΝΔ ο Γρηγόρης Ψαριανός διευκρίνισε: «Υπάρχει, ενδεχομένως, μια μεγαλύτερη σύγκλιση στον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομίας. Ότι, δηλαδή, πρέπει να δώσεις κίνητρο στις επενδύσεις. Γιατί υπάρχουν κυβερνητικοί κύκλοι που ακούνε επενδύσεις και τις σιχαίνονται. Διότι δεν θέλουνε επενδύσεις, θέλουνε Κορέα. Προφανώς και στα ευρωπαϊκά ζητήματα, στο αίτημα δηλαδή να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, υπάρχει σύγκλιση μεγαλύτερη με την ΝΔ απ’ ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την θέλει Βενεζουέλα και Καράκας. Επειδή όμως συμφωνούμε σε ένα δυο πράγματα, αυτό δεν σημαίνει και σύγκλιση. Γιατί υπάρχουν άλλα σοβαρά θέματα στα οποία διαφωνούμε. Όπως για παράδειγμα στο θέμα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, εφόσον υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της ΝΔ που ασπάζεται το “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”. Ούτε σε κάποια θέματα εξωτερικής πολιτικής συμφωνούμε, ούτε στην ασύδοτη οικονομία των αγορών. Εμείς θέλουμε ένα κράτος ρυθμιστή, διαχειριστή, ισορροπιστή, που να παρέχει υπηρεσίες και να προστατεύει τους αδύνατους», κατέληξε ο Γρηγόρης Ψαριανός.