Ήμουν το αγκάθι στο φλερτ Κουβέλη – Τσίπρα

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Γρηγόρη Ψαριανού στον Νίκο Β. Τσίτσα

Ο ανεξέρτητος πλεον βουλευτής αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους της απομάκρυνσης του από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, μιλάει για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο του κόμματος, εκμυστηρεύεται τα επόμενα του βήματα και προβλέπει το μέλλον του πρώην κόμματος του.
Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ η πλατεία Φλέμιγκ στην Ηλιούπολη σειόταν από τα γέλια μιας παρέας 10 θαμώνων στην ταβέρνα «Αγόριανη». Στο κέντρο του τραπεζιού ήταν ο ανεξάρτητος πλεον βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός λίγες ώρες μετά τη διαγραφή του απ΄την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Στην παρέα φίλοι, σύντροφοι και ξαδέλφια του Γρηγόρη που συνέτρωγαν προκειμένου να παρηγορήγουν τον βουλευτή για την απομάκρυνση του από τη ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση του Φώτη Κουβέλη. Συστήθηκαν με τα μικρά τους ονόματα ή με τα παρατσούκλια τους: Ο Κάρατζιτς, ο Πρύτανης, ο Μανώλης, ο Λουκάς αλλά και οι υπόλοιποι της παρέας περιέγραφαν στον Ψαριανό τις αναρτήσεις στο Facebook για τη διαγραφή του. «Ένας νεαρός απ΄τη νεολαία έγραψε το καλύτερο είπε ο Λουκάς και διάβασε το ερώτημα: «πως είναι δυνατόν ένας παραιτημένος πρόεδρος να διαγράφει έναν εν ενεργεία βουλευτή;» Εν μέσω πειραγμάτων, ανεκδότων και περιγραφών που προκαλούσαν γέλιο μέχρι δακρύων, ξεκίνησε η συνέντευξη παρουσία κοινού.
«Να μιλήσουμε για την ταμπακιέρα, Γρηγόρη;», πετάχτηκα διαταράσσοντας προσωρινά το κλίμα ευφορίας.
«Έχεις χαρακτηρίσει τη διαγραφή σου από τη ΔΗΜΑΡ προαπαιτούμενο για να συνεργαστεί το κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα ήσουν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Αγίου Κωνσταντίνου;»
Ο Ψαριανός ανασκουμπώθηκε.
«Παιδιά, τώρα σοβαρεύουν τα πράγματα. Λίγη ησυχία για να συγκεντρωθούμε», είπε και συνέχισε με την απάντηση στο ερώτημα πίνοντας μια γουλιά μπύρα. «Από τη συζήτηση μέσα στο κόμμα γνώριζα ότι η παρουσία μου ήταν αγκάθι στις σχέσεις αγάπης, στο φλερτ μεταξύ του Φώτη Κουβέλη και του Αλέξη Τσίπρα. Συζητήθηκε το όνομα μου πολλές φορές στην Αγ. Κωνσταντίου. Στις επαφές που έγιναν μεταξύ των δύο κομμάτων φαίνεται ότι έχει τεθεί το θέμα “εντάξει να συζητήσουμε αλλά τι θα γίνει με τον Ψαριανό;”»

Άρα ο πραγματικός λόγος του διαζυγίου δεν ήταν η ΔΕΗ αλλά, όπως λες, η στροφή του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ;
«Βεβαίως και δεν ήταν η ΔΕΗ. Σου θυμίζω ότι το κόμμα είπε ότι θα πάρει πίσω τις υπογραφές για το δημοψήφισμα εάν συνυπολογιστούν με τη Χρυσή Αυγή. Έσπευσαν να με διαγράψουν ενώ δεν είχε κλείσει η ιστορία, ενώ υπήρχε πιθανότητα αναδίπλωσης. Είμαι βέβαιος ότι εάν δεν υπέγραψε ο Λουκούδης δεν θα προχωρούσαν στη διαγραφή. Με την υπογραφή του Σπύρου διευκολύνθηκαν και ξεφορτώθηκαν εμένα. Απ΄ό,τι φαίνεται, η “μικρή ΔΕΗ” έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ακόμη μικρότερη ΔΗΜΑΡ.»

Δεν πήγαινες κι εσύ όμως φιρί φιρί να διαγραφείς; Έχεις πει τόσα για τη ΔΗΜΑΡ μετά τις εκλογές, έχεις πάει στο συνέδριο του Ποταμιού όπου δήωσες «παρών» στις διεργασίες του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη. Μήπως τελικά το επιδίωξες να κάνεις ηρωική έξοδο;
«Εγώ έλεγα αυτά που έλεγε η ΔΗΜΑΡ στην ιδρυτική της διακήρυξη. Στην πρώτη ομιλία του Φώτη Κουβέλη στο ιδρυτικό συνέδριο της ΔΗΜΑΡ είχε πει ότι στόχος του κόμματος είναι η ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, αυτό που λέμε Κεντροαριστερά. Μετά την αποχώρηση απ΄την Κυβέρνηση, το 2013, ο πρόεδρος έβλεπε παντού αντίπαλα σχέδια σε όλες τις προτάσεις για διάλογο από τους 58, το ΠΑΣΟΚ. Μετά το εκλογικό ναυάγιο στέλνει σε όλους “ερωτικές επιστολές” χωρίς να έχει αποφασίσει γι’ αυτό η ΚΕ ή η ΕΕ του κόμματος. Είναι προσωπικές επιλογές του Φώτη Κουβέλη. Πρώτα αποφασίζει ο Φώτης Κουβέλης και μετά συγκαλεί τα όργανα να συναινέσουν.»

Έχεις διαγραφεί και άλλες φορές;
«Όχι, ποτέ και από πουθενά. Πάντα αποχωρούσα εγώ, όπως έκανα και το ΄90 από τον ενιαίο τότε Συνασπισμό. Δεν διαγράφηκα ούτε από τον Ρήγα ούτε από το ΚΚΕ ες. που συμμετείχα. Ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησα ως βουλευτής με τον Φώτη Κουβέλη, τον Νίκο Τσούκαλη και τον Θανάση Λεβέντη. Τώρα που το σκέφτομαι, δεν έχω διαγραφεί ποτέ γιατί δεν υπήρξα ποτέ μέλος του ΚΚΕ. Εκεί θα είχα διαγραφεί από την πρώτη εβδομάδα».

Στην κουβέντα μπήκε και ο Μανώλης, ξάδελφος του Γρηγόρη, που υποστήριζε από την αρχή ότι έπρεπε να παραιτηθεί μετά τις ευρωεκλογές. «Αυτός να παραιτηθεί;», είπε ο Πρύτανης. «Εάν δεν τον διέγραφε ο Κουβέλης θα ήταν ο τελευταίος που θα έφευγε απ΄τη ΔΗΜΑΡ».
Η παρέα παρήγγειλε κι άλλες μπίρες και μεζέδες αφού η συζήτηση προχωρούσε σε προσωπικά μονοπάτια για την πολιτική ζωή του Ψαριανού.

Τελικά τι είναι για σένα ο Φώτης Κουβέλης; «Ιούλιος Καίσαρας» ή σύντροφος από τα παλιά που δυστυχώς χωρίσανε οι δρόμοι σας; – ρωτησα διακόπτοντας τις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις. Ο Ψαριανός ρούφηξε το ηλεκτρονικό τσιγάρο που έχει κρεμασμένο στον λαιμό του.
«Είναι ένας πολύ αγαπητός σύντροφος από τα παλιά. Γνωριζόμαστε 30 χρόνια. Όμως, τώρα τελευταία διέκρινα μερικά χρυσά φυλλαράκια στο κεφάλι του που μου θύμιζαν τον Ιούλιο, μήνας που είναι. Ο Φώτης Κουβέλης, στο τελευταίο συνέδριο, όταν τον φίλησα, μου είχε πει ότι αυτό είναι το φιλί του Ιούδα. Μετά από λίγο καιρό σε συνάντηση δημοσιογράφων υπονόησε ότι είμαι “Βρούτος”. Άρα μπορεί να πιστεύει ότι είναι ή ο Ιησούς Χριστός ή ο Καίσαρας ή και τα δυο μαζί. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι είναι κατάλληλος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρότι ο ίδιος δήλωσε ότι όσοι τον προτείνουν για το ύπατο αξίωμα θέλουν να τον αποστρατεύσουν. Άρα μάλλον δεν θεωρεί τον εαυτό του κατάλληλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.»

Στη ΔΗΜΑΡ, απ’ ό,τι ξέρω, δεν προβλέπονται διαγραφές. Κρατάς την ιδιότητα σου ως μέλος της ΚΕ παρά την αποπομπή από την ΚΟ;
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σου αναθέσω το καθήκον να ενημερώσεις μέσω της εφημερίδας την ΚΕ και τα μέλη της ΔΗΜΑΡ ότι παραιτούμε από μέλος του κόμματος και μέλος της ΚΕ. Όπως με ενημέρωσαν για τη διαγραφή μου μέσω του Τύπου, έτσι κι εγώ τους ενημερώνω μέσω του “Έθνους” για την παραίτηση μου. Πολύ σύντομα όμως θα παραιτηθούν και οι εναπομείναντες φίλοι της μεταρρυθμιστικής τάσης. Αλλά δεν ξέρω εάν θα παραιτηθούν πριν κλείσει το μαγαζί. Αυτό όμως το ξέρει καλύτερα ο μαγαζάτορας.»

Η επόμενη μέρα θα βρει τον Γρηγόρη Ψαριανό στο Ποτάμι; Έχεις πει ότι παραμένεις ανεξάρτητος βουλευτής και δεν θα είσαι εκπρόσωπος του Ποταμιού στη Βουλή. Στις εκλογές θα θέσεις υποψηφιότητα με το κόμμα του κ. Θεοδωράκη;
«Υπάρχουν ψάρια της θάλασσας και ψάρια ποταμίσια. Αλλά ο Ψαριανός δεν ανήκει σε κανένα είδος από αυτά τα δυο. Παραμένω στο χώρο της Κεντροαριστεράς και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ανάγκη συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής συμπαράταξης όπου θα περιλαμβάνονται το Ποτάμι, ο κόσμος της ΔΗΜΑΡ που περιπλανήθηκε πολύ και ψάχνεται, αρκετές από τις φυλές του ΠΑΣΟΚ και χιλιάδες ανέστιοι που περιμένουν τη συγκρότηση αυτού του χώρου. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με εκπροσώπους του χώρου και τον Σταύρο Θεοδωράκη με τον οποίο είμαστε συνάδελφοι και φίλοι πάνω από 20 χρόνια. Αλλά και με τους δικούς μου της μεγάλης ΔΗΜΑΡ μέχρι και Πασόκους που προσπάθησαν να κάνουν μεταρρυθμίσεις και δεν συμμετείχαν στο λεγόμενο μεγάλο φαγοπότι».

Πως νιώθεις τώρα να βγαίνεις στα πάνελ και να μιλάς ως ανεξάρτητος βουλευτής και η ΔΗΜΑΡ να εκπροσωπείται από στελέχη που προέρχονται απ’ το ΠΑΣΟΚ;
«Αυτό είναι πολύ αστείο και μου συνέβη πρόσφατα, το έζησα. Στο mega είχα απέναντι μου τον Γιάννη Αμοιρίδη. Ο Πασόκος, ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, να μου αποδίδει ότι εγκατέλειψα την Αριστερά την οποία αυτός όψιμα ανακάλυψε. Δεν είναι προσωπική αιχμή για τον Γιάννη αλλά κάποιοι πρέπει να έχουν μέτρο στις δημόσιες δηλώσεις τους. Σε μια υπερβολική μεταφορά, τραβηγμένη από τα μαλλιά ομολογώ, είναι σαν να κατηγορεί ο Σαμαράς τον Κουβέλη ότι εγκατέλειψε την Αριστερά.»

Τι προβλέπεις για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ; Τι λέει η μαγική σου σφαίρα για το κόμμα έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα; Θα παραμείνει στην Αγ. Κωνσταντίνου ο Σπύρος Λυκούδης και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του συνεδρίου του κόμματος;
«Δεν ξέρω αν θα φτάσουν στο συνέδριο. Η ΔΗΜΑΡ είναι σαν το ναυάγιο της Ζακύνθου. Σε λίγο καιρό θα είναι μια ενδιαφέρουσα καρτ-ποστάλ, μια ενδιαφέρουσα εικαστική παρέμβαση. Υπάρχει ένα παλιό λαϊκό τραγούδι, νομίζω της Καίτης Γκρέυ, που έχει τίτλο “δεν ζωντανεύουν οι…….” . Άστο καλύτερα, κάτσε να πιούμε καμιά μπύρα.»