Ίδρυση Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ
19-7-12

 Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Ίδρυση Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής

Εδώ και χρόνια οι εγκληματολόγοι είχαν προτείνει την ίδρυση Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής, ως ανεξάρτητου επιστημονικού οργάνου εποπτευόμενου από το υπουργείο σας. Ενώ η πρόταση αυτή εντάχθηκε έκτοτε στα προγράμματα όλων των κομμάτων και ενώ έγινε σχετική νομοθετική επεξεργασία (ακόμα και στην προ τριμήνου πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου) η ίδρυση του Ινστιτούτου αυτού ‘σκοντάφτει’.

Για την ίδρυση δεν προκύπτει οικονομική δαπάνη, ούτε νέα υποδομή ή πρόσληψη προσωπικού, αλλά απαιτείται πολιτική βούληση η οποία φαίνεται να απουσιάζει αν κρίνουμε από την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων πρόληψης εγκληματικότητας.
Επειδή η εγκληματικότητα αποτελεί καθημερινό φαινόμενο,

 

Ερωτάται ο κος Υπουργός:
1. Εάν σκοπεύετε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ίδρυσης ενός αξιόπιστου φορέα ποιοτικής και ποσοτικής μέτρησης/αξιολόγησης της εγκληματικότητας.
2. Εάν σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε τα Τοπικά Συμβούλια πρόληψης της Εγκληματικότητας ώστε σε κάθε γειτονιά της Αθήνας αλλά και των μεγάλων πόλεων, να αναλάβουν οι ίδιοι οι πολίτες την προληπτική δράση προστασίας, βοήθειας και αλληλεγγύης προς τους έχοντες ανάγκη συμπολίτες τους.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιάννης Πανούσης

Δημήτρης Αναγνωστάκης

Σπύρος Λυκούδης

Κατερίνα Μάρκου

Πάρης Μουτσινάς

Βασίλης Οικονόμου

Μαρία Ρεπούση

Νίκη Φούντα

Γρηγόρης Ψαριανός