Αίτημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Υπουργείο Παιδείας για κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Ιεράς Μονής Μεταμόρφωσης Σωτήρος Ναυπάκτου και διάλυσή της

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

8.9.2011

Ερώτηση προς την κα Υπουργό

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Αίτημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Υπουργείο Παιδείας για κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Ιεράς Μονής Μεταμόρφωσης Σωτήρος Ναυπάκτου και διάλυσή της».

Στη Ναύπακτο, το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος έχει να επιδείξει αξιόλογη προσφορά σε πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Στην παρούσα φάση όμως βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο ακόμη και για την ύπαρξή του, εξαιτίας ενός άδικου και εξοντωτικού διωγμού που υφίσταται από ετών. Συγκεκριμένα, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας Ελλάδος, στις 22 Αύγουστο 2011, ζητείται από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

1) η διάλυση του νομικού προσώπου Ιεράς Μονής και

2) η συγχώνευση με άλλο νομικό πρόσωπο, άλλης Μονής, που ανήκει στη Μητρόπολη Ναυπάκτου.

Ειδικότερα, στην εν λόγω απόφασή της η Σύνοδος, αποφάσισε να απευθύνει στο Υπουργείο Παιδείας αίτημα «περί προτάσεως εκδόσεως Προεδρικού Διατάγματος προς διάλυσιν του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου της συσταθείσης, δυνάμει του π.δ. 601/1980 (ΦΕΚ Α’ 160) Ιεράς Ανδρώας Κοινοβιακής Μονής Μεταμορ­φώσεως του Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου της Ιεράς Μητροπολέως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και περί συγχωνεύσεώς της μετά της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και καταστάσεώς της ως Μετοχίου της τελευταίας».

Όμως, η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Ναύπακτο είναι:

Α) αυτοδιοικούμενο και αυτοχρηματοδοτούμενο νομικό πρόσωπο Δημ. Δικαίου, του οποίου οι δαπάνες δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Β) κυριότητας του Δημοσίου, το οποίο παραχώρησε στη Μονή, κατά χρήση, έκταση για τη λειτουργία της.

Στη Μονή εγκαταβιούν είκοσι μοναχοί επιστήμονες που διέθεσαν όλες τις περιουσίες τους για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων και για τους κοινωνικούς σκοπούς του φορέα και αναπτύσσουν πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά αξιόλογη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Διοικείται από το σώμα «Ολομέλεια» και από το τριμελές Ηγουμενοσυμβούλιο που εκλέγεται ανά τετραετία, και βάσει δημοσιευμένου «Εσωτερικού Κανονισμού».

Σήμερα δε στη Μονή λειτουργούν Συνεδριακό Κέντρο, Ξενώνας, Βιβλιοθήκη, Εργαστήριο Βυζαντινής Αγιογραφίας, Ραδιοφωνικός Σταθμός, Κατασκήνωση Νεολαίας, Ιχθυοτροφείο, κ.ά.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι:

Στη μεν πρώτη περίπτωση που πραγματωθεί η πρόταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και «διαλυθεί» το νομικό πρόσωπο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου, το Δημόσιο θα κινδυνεύσει να χάσει την κυριότητα σημαντικής περιουσίας, γιατί σήμερα έχει παραχωρήσει μόνο τη χρήση της Δημόσιας Έκτασης με συγκεκριμένους όρους για την λειτουργία αποκλειστικά της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως.

Στη δεύτερη περίπτωση της συγχώνευσης,

α) πιθανώς καταστρατηγούνται οι όροι της παραχώρησης της χρήσης της Δημόσιας Έκτασης και, προφανώς, σε ενδεχόμενο δικαστικό έλεγχο, θα καταλογιστούν ευθύνες για απόπειρα διάπραξης αδικημάτων κατά των συμφερόντων του Δημοσίου.

β) σε πιθανό δικαστικό έλεγχο, η απόφαση διάλυσης του νομικού προσώπου θα ακυρωθεί ως αβάσιμος, μη σύννομος και αναιτιολόγητος, διότι πληρούνται, μέχρι σήμερα, όλοι οι όροι παραχώρησης. Επιχειρείται η μεταβολή του νομικού status quo και, μάλιστα, εκ του πλαγίου, γεγονός, βέβαια, μη προβλεπόμενο από τις συμβάσεις παραχώρησης.

γ) συντελείται κατάφωρη αδικία με ανεξιχνίαστα κίνητρα και με κίνδυνο μεγάλη κοινωνική αναταραχή στην τοπική κοινωνία, η οποία , εδώ και χρόνια, έχει ωφεληθεί από τις δράσεις της Μονής.

Τέλος με αυτή την απόφασή της η Ιερά Σύνοδος ζητεί από την Πολιτεία την παρέμβασή της σε εκκλησιαστικά ζητήματα, πράγμα το οποίο είναι αντίθετο με τη νοοτροπία και την πρακτική μιας Ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας, όπου πολιτεία και εκκλησία οφείλουν να έχουν διακριτούς ρόλους και να μη παρεμβαίνει η μία σε θέματα που αφορούν την άλλη.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

· Τι προτίθεται να κάνει στο προκείμενο ζήτημα που αφορά στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας;

· Προτίθεται να διαφυλάξει τα δικαιώματα του Δημοσίου όπου και όπως τυχόν απεμπολούνται με τη συγκεκριμένη διεκδίκηση αλλά και να προφυλάξει την τοπική κοινωνία από την ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή που θα δημιουργηθεί από την αποδοχή του προαναφερόμενου αιτήματος της Ιεράς Συνόδου;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.