Αβέβαιη η εξασφάλιση μεταφοράς για τους μαθητές με αναπηρία τη νέα σχολική χρονιά

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                   

   29/06/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων                                       

ΘΕΜΑ: «Αβέβαιη η εξασφάλιση μεταφοράς για τους μαθητές με αναπηρία τη νέα σχολική χρονιά»
Το Φεβρουάριο του 2009 ψηφίστηκε ο νόμος 3748/2009 σχετικά με τη μεταφορά μαθητών με αναπηρία ή με εκπαιδευτικές ανάγκες. Στο συγκεκριμένο νόμο, που είναι ο τρίτος κατά σειρά  από το 2000 για αυτό το θέμα, ορίζεται ότι η μεταφορά των μαθητών με αναπηρία «διενεργείται είτε με κοινά δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων που ανήκουν στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή είτε με μισθωμένα μεταφορικά μέσα που πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην περίπτωση της μίσθωσης επιτρέπεται στις οικείες Σχολικές Επιτροπές να αναθέτουν απευθείας τη μεταφορά των μαθητών αυτών σε ιδιώτες ή εταιρείες παροχής μεταφορικών ή άλλων υπηρεσιών, σε περίπτωση που δε διαθέτουν ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα». Επομένως, με το συγκεκριμένο Νόμο η αρμοδιότητα για τη μεταφορά των μαθητών με αναπηρία περνά από τις Νομαρχίες (όπως όριζε ο Νόμος 3699/2008) στις Σχολικές Επιτροπές, που λειτουργούν με την ευθύνη των Δήμων.

Εντούτοις, αρχές Ιουνίου, ο Υφυπουργός Παιδείας, με επιστολή του ενημερώνει όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας ότι τίποτα από όσα αναφέρει ο Νόμος 3748 δεν ισχύει και πως αρμόδιες για τη μεταφορά μαθητών με αναπηρία παραμένουν οι Νομαρχίες! Οι παράλογες αυτές παλινωδίες και η απώλεια πολύτιμου χρόνου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται, καθιστούν εν αμφιβόλω τη μεταφορά των μαθητών το Σεπτέμβρη.
Να σημειωθεί ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών με αναπηρία είναι τόσα που δύσκολα μπορούν να καλυφθούν είτε μόνο από τις Νομαρχίες είτε μόνο από τις Σχολικές Επιτροπές.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο κ. Υπουργός
• Για ποιο λόγο προέκυψε αυτή η παλινωδία και ποιος έχει την ευθύνη τελικά για τη μεταφορά των μαθητών με αναπηρία;
• Σε ποιο ποσό ανέρχονται τα κονδύλια που δαπανώνται ετησίως για τη μεταφορά μαθητών με αναπηρία;
• Υπάρχουν σήμερα οφειλές από τα προηγούμενα έτη του Υπουργείου προς τις Νομαρχίες για το συγκεκριμένο θέμα;
 

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.