Αβέβαιη η συνέχιση της λειτουργίας του Θεατρικού Μουσείου

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΩΝ                    

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: «Αβέβαιη η συνέχιση της λειτουργίας του Θεατρικού Μουσείου»

Το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο κινδυνεύει να κλείσει.
Πρόκειται για μουσείο μοναδικό στην Ελλάδα  που αποθησαυρίζει τη θεατρική ιστορία του τόπου που γέννησε το θέατρο με τεκμήρια θεατρικής πορείας του έθνους επί 170 ολόκληρα χρόνια!
Εντούτοις, η σπουδαιότητά του δεν έχει γίνει αντιληπτή από τους ιθύνοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και ήδη έχει αποσταλεί στο Μουσείο εξώδικο έξωσης για απλήρωτα ενοίκια ενός χρόνου, οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τα Χριστούγεννα και τα χρέη στο ΙΚΑ αγγίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ! Ως εκ τούτου, το προσωπικό του θα προβεί σε επίσχεση εργασίας με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η οργάνωση της τελετής απονομής επάθλου «Μαρίκα Κοτοπούλη», να κλείσει το Μουσείο της Επιδαύρου, το οποίο εμπλουτίζεται αποκλειστικά από το Θεατρικό Μουσείο, και ο θεατρικός κόσμος της χώρας να χάσει την πιο αξιόλογη πηγή πληροφοριών που διαθέτουμε για το θέατρο.
Δυστυχώς, τα προβλήματά του δεν είναι τωρινά. Εδώ και 30 περίπου χρόνια φιλοξενείται «προσωρινά» στο ημι-υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δ.Αθηναίων, σε ένα χώρο παντελώς ακατάλληλο, που συχνά πλημμυρίζει λόγω των σάπιων σωληνώσεων και όπου η υγρασία από τη μεσοτοιχία του με τα δημόσια ουρητήρια(!) διαβρώνει τα πάντα. Συγχρόνως, στους ίδιους χώρους στεγάζεται υποσταθμός της ΔΕΗ και πριν λίγα χρόνια το Μουσείο παραλίγο να καταστραφεί ολοκληρωτικά από ένα βραχυκύκλωμα. Επιπλέον, η Θεατρική Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε διαφορετικό χώρο ενώ θα έπρεπε να συστεγάζεται με το Θεατρικό Μουσείο.
Ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το Θεατρικό Μουσείο δεν υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, με αποτέλεσμα να μην επιχορηγείται συστηματικά. Έσοδα δε διαθέτει καθώς η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και η όποια οικονομική ενίσχυση είναι μετέωρη. Πέρυσι, αρχές του χρόνου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέμη Ζούνη, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, δήλωνε ότι «πρέπει να βγει και ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό για το Μουσείο».
Το Υπουργείο Πολιτισμού, απαντώντας σε ερώτηση του Περ. Κοροβέση, στις 17/2/2009 (Αρ.Πρωτ.:ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./792), διαβεβαίωνε για τη «βούλησή  του να συνδράμει την προσπάθεια μεταστέγασης του Μουσείου». Τίποτα δεν έγινε δυστυχώς και έτσι η ολιγωρία του Κράτους όχι μόνο αφήνει τόσα χρόνια το Μουσείο να «σαπίζει» αλλά πλέον το οδηγεί σε διακοπή της λειτουργίας του.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

•    Ποια άμεσα μέτρα θα λάβετε ώστε να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας του Θεατρικού Μουσείου;

•    Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε προκειμένου η χρηματοδότηση του Μουσείου ετησίως να είναι τακτή και επαρκής, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του;

•    Θα ανακοινώσετε άμεσα χώρο για τη μεταστέγαση του Μουσείου που να πληροί τις ανάγκες ενός σύγχρονου μουσείου και να μπορεί να στεγάσει με επάρκεια το υλικό και τις λοιπές δραστηριότητές του;

•    Θα δεσμευτείτε επίσημα για το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα γίνει η μετεγκατάσταση;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.