Αδιαφορία της Πολιτείας για τα κοράλλια που ευδοκιμούν στις ελληνικές θάλασσες

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

29/03/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας

Θέμα: «Αδιαφορία της Πολιτείας για τα κοράλλια που ευδοκιμούν στις ελληνικές θάλασσες».

Στη Μεσόγειο, το σύνολο των κοραλλιών αριθμεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη, 88 από τα οποία ευδοκιμούν στις ελληνικές θάλασσες. Η πρώτη καταγραφή τους στα ελληνικά νερά έγινε το 1955 από την ερευνητική ομάδα του Ζακ-Ιβ Κουστό. Συστηματικότερη μελέτη έγινε στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών από το ΑΠΘ. Οι Έλληνες ωκεανογράφοι επισήμαναν αποικίες σε όλα τα σημεία των ελληνικών θαλασσών, τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο πέλαγος. Μάλιστα, εντοπίστηκαν και εμπορεύσιμα είδη κοραλλιών, όπως το κόκκινο αλλά και το πανάκριβο μαύρο κοράλλι. Μερικές από τις τοποθεσίες, όπου ευδοκιμούν τα κοράλλια, έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά συνέδρια, χωρίς να έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων. Ως εκ τούτου, τα κοράλλια στα ελληνικά νερά δεν προστατεύονται και κινδυνεύουν.

Ήδη, στον κορινθιακό κόλπο, κοντά στην Πάτρα και το Αίγιο, έχει συντελεστεί μια τεράστια καταστροφή στις αποικίες των κοραλλιών που ευδοκιμούσαν εκεί. Υπήρχαν υπέροχα κοράλλια σε μοβ και κίτρινο χρώμα, ύψους μέχρι 1,5 μέτρο, που τώρα έχουν εξαφανιστεί κάτω από μπάζα και ολόκληρα δέντρα που ρίχτηκαν ανεξέλεγκτα στο βυθό, λόγω των έργων της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών. Επιπλέον, χωρίς να προηγηθεί χαρτογράφηση των πληθυσμών των εμπορεύσιμων κοραλλιών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επί υπουργίας Κ. Κιλτίδη, έδωσε 10 άδειες για την αλίευση κάποιων ειδών κοραλλιών, απόφαση που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, δεδομένης της έλλειψης αστυνόμευσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Δυστυχώς, στη χώρα μας, το ποσοστό των κοραλλιογενών βυθών, που έχει ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας, είναι απελπιστικά ελάχιστο, με αποτέλεσμα η κάθε είδους ρύπανση ή μηχανική διατάραξη, όπως τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία, οι άγκυρες, τα δίχτυα βυθού και οι απορρίψεις αδρανών υλικών να αποτελούν σοβαρές απειλές για τα κοράλλια, δεδομένης της εύθραυστης φύσης και των πολύ αργών ρυθμών ανάπτυξής τους (μόλις 4 έως 8 χιλιοστά το χρόνο για τα κόκκινα κοράλλια).

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Υπάρχει πρόσφατη επίσημη καταγραφή και χαρτογράφηση των κοραλλιογενών πληθυσμών στα ελληνικά νερά;

2. Υπάρχουν ισχύουσες άδειες αλιείας κοραλλιών; Αν ναι, προτίθεστε να τις αποσύρετε;

3. Είναι εις γνώση σας η καταστροφή που έχει συντελεστεί στις αποικίες κοραλλιών στον κορινθιακό κόλπο και ποια μέτρα θα λάβετε για αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής;

4. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προστατευτούν οι αποικίες κοραλλιών που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες;

5. Έχουν αρχίσει οι διεργασίες προκειμένου να οριοθετηθούν Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές στα ελληνικά ύδατα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.