Ακαδημία Πλάτωνος

23/3/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από Ερώτηση που κατέθεσαν την Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, Γρηγόρης Ψαριανός και Ηρώ Διώτη, με θέμα: ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, προς τους κ.κ. Υπουργούς  Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτισμού και Τουρισμού,  το Υπουργείο προέβη σε αναστολή των οικοδομικών αδειών στην περιοχή βορείως του Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στην περιοχή του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η περιοχή αυτή, η οποία καταλαμβάνει 55 περίπου οικοδομικά τετράγωνα, τέθηκε σε καθεστώς αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για ένα έτος, ύστερα και από σχετικές εισηγήσεις έτους 2009 του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, με σκοπό τη μελέτη αναθεώρησης του οικείου σχεδίου πόλης για την ανάπλαση και την ορθολογική οργάνωση της πολυσήμαντης για την πόλη της Αθήνας περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ακουλουθεί το  πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς  Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
Από δημοσιεύματα στον τύπο έγινε γνωστό ότι, για άλλη μία φορά, μια πολεοδομική παρέμβαση της πολιτείας στην Αθήνα πρόκειται να συνοδευτεί από την προώθηση μιας μεγάλης επιχειρηματικής επένδυσης. Στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ενώ έχουν εξαγγείλει την πρόθεσή τους για ανάπλαση της περιοχής, τη σύνδεσή της με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους (πρόγραμμα ΕΑΧΑ), σχεδιάζουν, την έγκριση της κατασκευής πενταόροφου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων. Το συγκρότημα, ιδιοκτησίας της εταιρείας REDs Α.Ε. θα έχει συνολικό εμβαδό 20.000 τμ. και θα κτιστεί σε οικόπεδο που εισχωρεί στο χώρο του Αρχαιολογικού Άλσους,  κατά παράβαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αθηναίων, που ορίζει ότι αυτό το Ο.Τ., όπως και τα υπόλοιπα σε επαφή με το νότιο όριο του Αρχαιολογικού Χώρου, είναι “Αστικό πράσινο – ελεύθεροι χώροι”.
Η οικοδομική άδεια για το κτιριακό αυτό μεγαθήριο εκδόθηκε το 2008, χωρίς να έχει εγκριθεί η  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με «ασάφειες στο τοπογραφικό διάγραμμα», όπως είχε παραδεχθεί ο πρώην υφυπουργός κ. Νάκος στη Βουλή και γι’ αυτό διατάχθηκε  διακοπή εργασιών. Η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος  του αρμόδιου υπουργείου, στην οποία βρισκόταν ο φάκελος του έργου από τις 27/3/2008, φέρεται να γνωμοδότησε θετικά και να έχει υποβάλει την εισήγηση στην αρμόδια Υπουργό.  Γνωρίζουμε ότι η Υπουργός , στην οποία ανήκει η τελική απόφαση, είχε αρχικά επεξεργαστεί το ενδεχόμενο αναστολής της δόμησης σε 56 οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή, κίνηση που θα έδινε στα Υπουργεία το χρονικό περιθώριο για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της Ανάπλασης. Δυστυχώς όμως πληροφορούμαστε ότι τελικά η Υπουργός δε θα εναντιωθεί στην ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος. Παράλληλα βέβαια, γεννάται το ερώτημα, πώς θα ενταχθεί το συγκρότημα αυτό στο σχέδιο ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου.
Εκτός από τα σχέδια της REDS, συζητείται ότι υπάρχει και άλλο σχέδιο για ανέγερση νέου εμπορικού κέντρου στη θέση Κηφισσού και Λένορμαν, πίσω από τους Λαχανόκηπους, όπου η απραξία του Δήμου Αθηναίων οδήγησε στην απώλεια 25 στεμμάτων, χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων, σε επίπεδο πρωτόδικης απόφασης.
Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάσθε:
1.    Σε ποια κριτήρια βασίζεται η θετική γνωμοδότηση της ΕΥΠΕ και για ποιους λόγους σχεδιάζεται μια τέτοια υπερκατασκευή, σε Ζώνη Προστασίας Αρχαιολογικού Χώρου, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας πρόκειται να αναπλαστεί;
2.    Θα προστατεύσετε τους ελεύθερους χώρους και το Αρχαιολογικό Άλσος ή θα επιτρέψετε την ανέγερση κτιριακών «μεγαθηρίων», όπως είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση;
3.    Σας έχει υποβληθεί για έγκριση, μελέτη για την κατασκευή και νέου εμπορικού κέντρου πίσω από τους Λαχανόκηπους, στη θέση Κηφισσού και Λένορμαν, στο πρώην εργοστάσιο ΜΟΥΖΑΚΗ;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ, ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.