Ακτοπλοϊκή γραμμή Σαλαμίνα-Πέραμα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

20/4/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

– Θαλάσσιων υποθέσεων Νήσων και Αλιείας

– Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

– Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Ακτοπλοϊκή γραμμή Σαλαμίνα-Πέραμα

Η ακτοπλοϊκή γραμμή Σαλαμίνα-Πέραμα εξυπηρετεί κάθε χρόνο περίπου εννέα εκατομμύρια επιβάτες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ. Στη μεταφορά των επιβατών δραστηριοποιούνται δύο κοινοπραξίες, οι οποίες έχουν τις ίδιες τιμές εισιτηρίων και τα ίδια εκδοτήρια..

Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που μετακινούνται καθημερινά από τη Σαλαμίνα προς τον Πειραιά και την Αθήνα για τις δουλειές τους. Η γραμμή δεν χαρακτηρίζεται αστική συγκοινωνία. Οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ έχουν διαμορφώσει το εισιτήριο του ΙΧ σε 5,5 ευρώ ( αύξηση πάνω από 10% σε ένα χρόνο) με αποτέλεσμα ο καθημερινά διακινούμενος για τη δουλειά του να χρειάζεται μόνο για τα ναύλα στο φεριμποτ 11 ευρώ. Ο ναύλος για τον επιβάτη είναι 0,80 ευρώ για μία διαδρομή ενώ οι περισσότεροι χρειάζονται και άλλο εισιτήριο για το λεωφορείο προς Πειραιά. Αντίστοιχα η τιμή από Σαλαμίνα για Πειραιά με ταχύπλοα που μεταφέρουν μόνο επιβάτες είναι 2,80 ευρώ το άτομο.

 

Οι κάτοικοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη γραμμή επί της ουσίας είναι αστική, όμως έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ακτοπλοϊκής, όπως το υψηλό εισιτήριο, το οποίο είναι «δυσβάσταχτο» για τους εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά με αυτό το μέσο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτούνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

– Προβλέπεται να υπάρξει μείωση των τιμών των εισιτηρίων και για τον επιβάτη και για το όχημα;

– Είναι στις προθέσεις της πολιτείας να καθιερώσει εκπτωτικές κάρτες πολλαπλών διαδρομών;

– Έχει γίνει έλεγχος ή πρόκειται να γίνει έλεγχος από την επιτροπή Ανταγωνισμού στις δύο κοινοπραξίες, οι οποίες σύμφωνα με τις καταγγελίες των πολιτών , έχουν διαμορφώσει ένα ιδιότυπο «καρτέλ»

– Έχουν γίνει έλεγχοι για την αρτιότητα των πλοίων; Πρόκειται να τοποθετηθούν ανελκυστήρες στα φεριμπότ ώστε να εξυπηρετούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.