Αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκων σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

26/5/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκων σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας».

Οι ελλείψεις υλικών και φαρμάκων σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας αποτελούν αναμφισβήτητη πραγματικότητα, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται συχνά προγραμματισμένες χημειοθεραπείες.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αναβλήθηκαν χημειοθεραπείες καρκινοπαθών λόγω έλλειψης συγκεκριμένου φαρμάκου. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού ειδοποιήθηκαν από την Ογκολογική Κλινική ότι η χημειοθεραπεία τους θα αναβληθεί μέχρις ότου το νοσοκομείο προμηθευτεί το συγκεκριμένο φάρμακο. Να σημειωθεί ότι οι εκατοντάδες καρκινοπαθείς της περιοχής αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε υλικά και φάρμακα και της μη λειτουργίας του συστήματος σχεδιασμού στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας. Το εν λόγω σύστημα, λόγω παλαιότητας, αχρηστεύτηκε, αλλά η προμήθεια νέου καθυστερεί, με αποτέλεσμα οι νέοι καρκινοπαθείς να μην μπορούν να μπουν σε πρόγραμμα ακτινοθεραπείας. Επίσης, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, η Ογκολογική Κλινική συστεγάζεται με την Αιματολογική και, παρά το πλήθος των ογκολογικών περιστατικών στην περιοχή, τα κρεβάτια είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα πολλοί καρκινοπαθείς να νοσηλεύονται ακόμη και σε ράντζα. Επίσης, ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικά υλικά έχουν παρατηρηθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς δεν είχε το απαιτούμενο φάρμακο, αλλά και στο νοσοκομείο του Ρίου μετά την απόφαση εταιρείας να σταματήσει να προμηθεύει το νοσοκομείο με βασικό φάρμακο για τη θεραπεία λεμφώματος.

Τεράστιες είναι όμως και οι ελλείψεις των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων και αντίστοιχα τα προβλήματα που δημιουργούνται στην κατάσταση της υγείας των ογκολογικών ασθενών. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η παροχή κακής ποιότητας υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς ασθενείς δεν περιορίζεται μόνο στις ακτινοθεραπείες, αλλά αφορά και στις χημειοθεραπείες. Σε δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρεται ότι οι διαλύσεις των υψηλής τοξικότητας κυταρροστατικών φαρμάκων πραγματοποιούνται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, χωρίς να τηρούνται οι απαιτούμενες συνθήκες ασφαλείας. Σε ευθεία παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, η διάλυση των φαρμάκων δεν πραγματοποιείται από νοσοκομειακό φαρμακοποιό σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με εξοπλισμό που να εγγυάται την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες των νοσηλευτών του νοσοκομείου, τη διάλυση των φαρμάκων πραγματοποιούν νοσηλευτές στον ίδιο χώρο, όπου υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία οι ασθενείς. Ήδη, έχουν καταγραφεί συμπτώματα σε εμπλεκόμενους στη διαδικασία νοσηλευτές (ξηροφθαλμία, τριχόπτωση, εγκαύματα, ζάλη). Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα λοιπά νοσοκομεία της χώρας, από τα οποία η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) γίνεται κατά διαστήματα δέκτης καταγγελιών (Ευαγγελισμός, Γενικό Κρατικό, Λαϊκό). Ως εκ τούτου η μη τήρηση των συνθηκών ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή της χημειοθεραπείας είναι άκρως προβληματική και επικίνδυνη όχι μόνο για τους καρκινοπαθείς ασθενείς, αλλά και για τους ίδιους τους νοσηλευτές.

Οι ανωτέρω ελλείψεις πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε όχι μόνο να μην διακόπτονται οι πραγματοποιούμενες στα νοσοκομεία χημειοθεραπείες, αλλά να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες προς τους ασθενείς υπηρεσίες. Παρόλα αυτά το ισχύον καθεστώς λειτουργίας στα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζει να παραμένει ασαφές, καθώς οι διοικήσεις των νοσοκομείων τις περισσότερες φορές κωφεύουν, με αποτέλεσμα οι χημειοθεραπείες και η περίθαλψη των ασθενών να παραμένουν μετέωρες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις υγειονομικών υλικών και φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και να προμηθεύονται τα νοσοκομεία τα απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου;

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να γίνονται οι χημειοθεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας σύμφωνα με τους όρους ασφαλείας, που θέτει η κείμενη νομοθεσία, τερματίζοντας την αυξημένη επικινδυνότητα για τους ασθενείς και τους νοσηλευτές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.