Αναγκαιότητα άμεσης συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου Δίολκου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
30/07/2010

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: Αναγκαιότητα άμεσης συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου Δίολκου.

Ο αρχαίος Δίολκος, «ο πρώτος γνωστός τροχιόδρομος του κόσμου», όπως έχει χαρακτηριστεί, κατασκευάστηκε περί το 600 π.Χ. από τον Περίανδρο, τύραννο της Κορίνθου, προκειμένου να μεταφέρονται τα πλοία, μέσω ξηράς, από τον Κορινθιακό στο Σαρωνικό κόλπο και αντίστροφα. Το αρχικό τμήμα του Δίολκου προς την πλευρά του Κορινθιακού, όταν ήρθε ξανά στο φως μετά την ανασκαφή στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ήταν ένας μεγάλος χερσαίος διάδρομος.
Αναμφίβολα, αποτελεί ένα από τα πλέον περίφημα τεχνικά έργα της αρχαιότητας και μνημείο παγκόσμιας απήχησης. Εντούτοις, σήμερα έχει μετατραπεί σε ενάλιο ερείπιο. Το μνημείο διαλύεται καθημερινά, αφημένο στο έλεος της διάβρωσης από τα απόνερα των πλοίων που περνούν από τη Διώρυγα. Δεκάδες λίθοι του έχουν βουλιάξει μέσα στις λάσπες και το νερό. Παράλληλα, το υπάρχον κομμάτι του ετοιμόρροπου πλέον Δίολκου εγκυμονεί κινδύνους σε όποιον προσπαθήσει να το διασχίσει, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει ένα μεγάλο τμήμα του. Ποιος θα πίστευε ότι ένα τέτοιο μνημείο παγκόσμιας απήχησης, που άντεξε πάνω από δυόμισι χιλιάδες χρόνια για να φθάσει ως εμάς, δε θα είχε διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, αλλά θα είχε ρημάξει σε τέτοιον απίστευτο βαθμό. Κι όμως, αυτό συνέβη.
Από το 1956 έως το 1986 δεν υπάρχουν σχετικά έγγραφα, καθώς έχουν εξαφανιστεί από τα αρχεία της «αρμόδιας» ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Μέχρι το 2000 το ΥΠΠΟ δείχνει απίστευτη αδιαφορία σε όποιες εκκλήσεις και αναφορές. Από το 2001 προτείνονται κάποιες μελέτες χωρίς όμως να γίνονται πράξη τα προβλεπόμενα. Το 2008, κάτω από τη διεθνή γελοιοποίηση με την προβολή από το κανάλι του BBC της εγκατάλειψης του Δίολκου, το Υπουργείο κατάφερε να στοιχειοθετήσει ένα πρώτο “Σχέδιο-Πλαίσιο” για το μνημείο. Μέχρι το 2009 και παρότι προβλέπονται άμεσες σωστικές ενέργειες, έγινε μόνο μια προσωρινή εργασία περιορισμού της διάβρωσης με τοποθέτηση σακιών στα σημεία που η θάλασσα έρχεται σε επαφή με τον ήδη κατεστραμμένο δρόμο. Έκτοτε, ουδέν.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί από την τοποθέτησή σας στο Υπουργείο μέχρι σήμερα για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου Δίολκου;

•    Υπάρχει κάποιο σχέδιο διάσωσης του ιστορικού Μνημείου της Κορίνθου και τι προβλέπει για το άμεσο μέλλον;

•    Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και ευθυνών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Τ., Α.Ε. ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, Υπ . Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Αλιείας);

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.