Αναγκαιότητα ίδρυσης ειδικών μονάδων εγκεφαλικών στα Νοσοκομεία της χώρας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

16/9/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Αναγκαιότητα ίδρυσης ειδικών μονάδων εγκεφαλικών στα Νοσοκομεία της χώρας».

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα μετά το έμφραγμα και τον καρκίνο και την πρώτη αιτία χρόνιας αναπηρίας. Κάθε χρόνο σημειώνονται περισσότερα από 35.000 νέα εγκεφαλικά, από τα οποία περίπου το 25% αποβαίνει μοιραίο τον πρώτο μήνα μετά το επεισόδιο και επιπλέον το 10% μέσα στον πρώτο χρόνο. Μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος προκαλείται και από το γεγονός ότι περί το 40% των ασθενών μένει με μέτρια ή βαριά αναπηρία. Για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών απαιτείται επείγουσα θεραπεία σε ειδικά οργανωμένες μονάδες.

Στη χώρα μας η θεραπευτική αντιμετώπιση των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων υστερεί σημαντικά και δεν ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα. Σήμερα, υπάρχουν μόνο τρείς τέτοιες μονάδες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, οι οποίες λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών να είναι μεγάλος. Παρότι οι ειδικές μονάδες αποκατάστασης απαιτούν χιλιάδες κλίνες, αυτές δεν ξεπερνούν τις 200, για όλα τα νοσήματα, πανελλαδικά.

Να σημειωθεί ότι η Αυστρία έχει 50-60 ειδικές μονάδες, η Πορτογαλία περί τις 15 ειδικές μονάδες, ενώ στη Σουηδία το σύνολο σχεδόν των ασθενών με εγκεφαλικό νοσηλεύεται σε ειδικές μονάδες.

Η ανάπτυξη ενός δικτύου εξειδικευμένων μονάδων φροντίδας και αποκατάστασης εγκεφαλικών θα μπορούσε, σύμφωνα και με τις διεθνείς μελέτες, να συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων θανάτου σε σχέση με τις συμβατικές μονάδες θεραπείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν ειδικές μονάδες φροντίδας και αποκατάστασης εγκεφαλικών στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας;Στο πλαίσιο της συντονισμένης κεντρικής οργάνωσης με σκοπό την άμεση και ορθή αντιμετώπιση της επικίνδυνης νόσου, υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ειδικών μονάδων φροντίδας και αποκατάστασης εγκεφαλικών στα Νοσοκομεία της χώρας, και ποιο είναι αυτό;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.