Αναγκαιότητα διατήρησης και ανάδειξης των αρχαίων ευρημάτων που εντοπίστηκαν στην έπαυλη του Ηρώδου Αττικού στην Κηφισιά

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

22/11/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: «Αναγκαιότητα διατήρησης και ανάδειξης των αρχαίων ευρημάτων που εντοπίστηκαν στην έπαυλη του Ηρώδου Αττικού στην Κηφισιά».

Τμήμα της έπαυλης του Ηρώδου Αττικού, ο οποίος γεννήθηκε στον Μαραθώνα το 103 μ.Χ., αποτελούν πιθανότατα -βάσει της βιβλιογραφίας και του συσχετισμού τους από τους αρχαιολόγους με παλαιότερα κινητά ευρήματα στην ίδια περιοχή- τα αρχαία κατάλοιπα, που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε οικόπεδο στην Κηφισιά, επί της οδού Ραγκαβή και Τατοΐου 12.

Τα κατάλοιπα αποτελούν τμήμα κτιριακού συγκροτήματος των ρωμαϊκών χρόνων, στο οποίο βρέθηκε, κατά τη διάρκεια ανασκαφής, άφθονη κεραμεική και σπαράγματα τοιχογραφιών με φυτική διακόσμηση.

Εντοπίστηκαν επίσης επιμελημένης κατασκευής αγωγοί, που φανερώνουν πλούσια εγκατάσταση, βάση αγάλματος, καθώς και μία δεξαμενή. Η ύπαρξη της δεξαµενής και των αγωγών υποδεικνύουν, ότι στην περιοχή υπήρχε οργανωµένη κατοίκηση.

Το κτιριακό συγκρότημα ήταν σε χρήση από τον 2ο έως τον 5ο μ.Χ. αιώνα, ενώ έχουν εντοπιστεί και αρχαιότητες, που ανάγονται στον 11ο µ.Χ. αιώνα. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί επίσης πολλά ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου. Κοντά στον υστεροβυζαντινό ναΐσκο της Παναγίας Ξυδούς, που βρίσκεται στην οδό Τατοΐου, έχουν εντοπιστεί ένα ρωμαϊκό λουτρό και πολλά κινητά ευρήματα, με σημαντικότερα τις προτομές του Ηρώδου Αττικού και του μαθητή του Πολυδευκίωνα, που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η σημασία των συγκεκριμένων ευρημάτων οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει υπέρ της διατήρησης και ανάδειξής τους σε υπόγειο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απαλλοτρίωση, ώστε να είναι ορατά και επισκέψιμα και με διαφορετική είσοδο από εκείνη της μονοκατοικίας, που πρόκειται να χτιστεί στο οικόπεδο.

Το σύγχρονο κτίσμα πρόκειται να ανεγερθεί πάνω από τα αρχαία ευρήματα, τα οποία ωστόσο θα διατηρηθούν ορατά και επισκέψιμα, σε μία λύση παρόμοια με αυτή των αρχαιοτήτων κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης. Το άνοιγμα θα έχει ύψος περί τα δύο μέτρα και θα διαθέτει ανεξάρτητη είσοδο από αυτήν της µονοκατοικίας, που θα χτιστεί επάνω του. Από εκεί θα είναι ορατό το κυκλικό κτίσμα, που ήρθε στο φως, όπως επίσης η δεξαμενή και οι αγωγοί.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Δεδομένης της αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας των ευρημάτων, που εντοπίστηκαν στην έπαυλη του Ηρώδου Αττικού στην Κηφισιά επί της οδού Ραγκαβή και Τατοΐου 12, ποιο το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων εργασιών, που πρόκειται να ακολουθηθεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση και ανάδειξή τους;

 Ποιο το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης και έγκρισης της σχετικής μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.