Αναγκαιότητα επαρκούς φύλαξης των μουσείων της χώρας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

13/1/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

-Προστασίας του Πολίτη

-Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: «Αναγκαιότητα επαρκούς φύλαξης των μουσείων της χώρας».

Τον βασικό τίτλο σε όλα τα ΜΜΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτέλεσε η είδηση της πρόσφατης κλοπής (8.1.2012) τριών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη.

Έργα μεγάλης αξίας, τα οποία θα έπρεπε να φυλάσσονται σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές, εκλάπησαν με μεγάλη ευκολία από το σημαντικότερο μουσείο μοντέρνας τέχνης στο κέντρο της Αθήνας, καθώς υπήρχε μόνον ένας φρουρός ασφαλείας.

Μέσα σε μόλις 7 λεπτά οι δράστες κατάφεραν να αφαιρέσουν από την Εθνική Πινακοθήκη τρεις πίνακες τεράστιας αξίας.

Πρόκειται για το «Γυναικείο κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο, που φιλοτεχνήθηκε το 1939 και αποτέλεσε τιμητική προσφορά του Ισπανού καλλιτέχνη προς τους Έλληνες για την αντίστασή τους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, έναν πίνακα ζωγραφικής του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, του 1905, δωρεά ιδιώτη προς την Εθνική Πινακοθήκη και ένα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια του Ιταλού Μονκάλβο, έργο που απετέλεσε δωρεά το 1907 του Γρηγορίου Μαρασλή προς την Εθνική Πινακοθήκη.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, η κλοπή διεξήχθη λίγο μετά τις 04:30, όταν οι δράστες απενεργοποίησαν τον συναγερμό και στη συνέχεια παραβίασαν τη μπαλκονόπορτα. Μπήκαν στο κτίριο και ανενόχλητοι αφαίρεσαν τους τρεις πίνακες, αφού πρώτα τους έβγαλαν από τα κάδρα τους.

Ωστόσο, με τη διάρρηξη της Πινακοθήκης και την είσοδο των δραστών στο κτίριο, ενεργοποιήθηκε το σύστημα ανίχνευσης κίνησης, με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί προς το σημείο ο φύλακας, ο οποίος εντόπισε τον έναν δράστη, χωρίς όμως να καταφέρει να τον ακινητοποιήσει. Από το υλικό του συστήματος παρακολούθησης και τις κάμερες ασφαλείας φαίνεται ότι οι δράστες είχαν αφαιρέσει ακόμα δύο έργα του Μονέ, τα οποία βρέθηκαν παρατημένα σε διάδρομο του κτιρίου.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες, που επιρρίπτονται στους αρμόδιους για τη φύλαξη της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς η κλοπή των πινάκων μαρτυρεί μουσειολογική άγνοια και ανευθυνότητα.

Το εν λόγω έργο του Πικάσο εκτίθετο στα υπόγεια, χωρία καμία φύλαξη, ενώ έπρεπε να βρίσκεται στο κυρίως κτίριο της Πινακοθήκης, που είναι ασφαλέστερο και καλύτερα εποπτευόμενο. Αντ’ αυτού βρισκόταν 15 μέτρα από την είσοδο του κεντρικού κτιρίου και σε έναν πλάγιο τοίχο, όπου δεν έχει κανείς απευθείας εποπτεία, ενώ και οι άλλοι δύο πίνακες ήταν πρόχειρα τοποθετημένοι.

Το συγκεκριμένο περιστατικό επαναφέρει στην επικαιρότητα το μεγάλο ζήτημα της ελλειπούς φύλαξης των μουσείων, καθώς και των αρχαιολογικών μας χώρων, που κατά διαστήματα έχουν αποτελέσει στόχους κλοπής.

Να σημειώσουμε, ενδεικτικά, την πρόσφατη κλοπή 60 αρχαίων αντικειμένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας (15.4.2011), στην οποία αναφερθήκαμε, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ερώτησή μας (4.5.2011), αλλά και την παλαιότερη κλοπή ενός από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας, του Θησαυρού των Αηδονιών από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου το 1990, που παρ’ ολίγον έλειψε να δημοπρατηθεί το 1993 στη Νέα Υόρκη. Ο επαναπατρισμός του, τελικά, το 1996, σηματοδότησε μεγάλη νίκη στη μάχη για τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών στη χώρα προέλευσής τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αστυνομικές Αρχές προκειμένου για τον εντοπισμό των εν λόγω έργων τέχνης, που εκτίθεντο στην Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών;

Δεδομένης της κλοπής των τριών έργων τέχνης και δεδομένων των ελλειπών κανόνων ασφαλείας στην Εθνική Πινακοθήκη, ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα, ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι όροι ασφάλειας και να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά σε μουσεία της χώρας;

Ποια τα χρηματικά ποσά που δαπανώνται για τη φύλαξη των μουσείων της χώρας και πώς διατίθενται;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός