Αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία των ελαφιών στη χώρα μας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

24/10/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: «Αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία των ελαφιών στη χώρα μας».

Είδος προς εξαφάνιση αποτελούν τα ελάφια, που σε παλαιότερες ιστορικές περιόδους, διαβιούσαν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Έχουν δε συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε εντάσσονται πλέον στην κατηγορία των «Κρισίμως Κινδυνευόντων» ζώων της χώρας (Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, 2009). Παρότι το κυνήγι ελαφιού απαγορεύεται αυστηρά από τον Δασικό Κώδικα, συχνά είναι τα περιστατικά παράνομης θήρας ελαφιών, για εμπορικούς σκοπούς, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, προβλήματα καταγράφονται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως η Λήμνος, η Ρόδος και η Πάρνηθα. Τα προβλήματα οφείλονται αφενός στην απουσία διαχείρισης από μέρους της Πολιτείας, αφετέρου στην έλλειψη τροφής στους τόπους διαβίωσης, με αποτέλεσμα τα ελάφια να απομακρύνονται από το φυσικό τους περιβάλλον και να μεταναστεύουν κοντά σε πόλεις και χωριά, όπου γίνονται λεία των κυνηγών αλλά και των αδέσποτων σκύλων.

Ειδικότερα, τραγική είναι η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα ελάφια της Λήμνου, τα οποία, λόγω έλλειψης τροφής, έχουν διασκορπιστεί σε όλο το νησί και καταλήγουν, συχνά, να γίνονται λεία πεινασμένων αδέσποτων σκυλιών. Στο κάστρο της Μύρινας εκτιμάται ότι κατοικούν περί τα 100-150 ελάφια. Όσον αφορά στην «ποιότητα» των ελαφιών του νησιού, οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για τα προβλήματα, που μπορεί να προκληθούν στον συγκεκριμένο πληθυσμό λόγω της αιμομιξίας, καθώς όλα τα ελάφια του νησιού προέρχονται από το ίδιο ζευγάρι, γεγονός αρνητικό για τη βιωσιμότητα του πληθυσμού τους μελλοντικά. Η Λήμνος απέκτησε ελάφια τη δεκαετία του ’70, όταν η Ρόδος έκανε δωρεά στο νησί τρία ελάφια-πλατώνια, ένα θηλυκό και δύο αρσενικά και έκτοτε ανήλθαν στον σημερινό αριθμό.

Αντίστοιχο πρόβλημα εμφανίζεται και στη Ρόδο, όπου ζει ο αρχαιότερος και μεγαλύτερος πληθυσμός στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται εκεί από τη νεολιθική εποχή, με περισσότερα από 1.000 ελάφια να βρίσκονται διασκορπισμένα σχεδόν σε όλο το νησί. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδικός φορέας και δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο για τη διαχείριση και την προστασία τους, συχνά προκαλούν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, στις οποίες αναζητούν τροφή.

Στην Πάρνηθα, εντοπίζονται τα κόκκινα ελάφια, τα οποία βρίσκονται σε άγρια κατάσταση και στην πλειονότητά τους ζουν στον προστατευόμενο πυρήνα του εθνικού δρυμού. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι οι αγέλες των πεινασμένων αδέσποτων σκύλων, που ανεβαίνουν στο βουνό και τα κυνηγούν. Υπάρχουν περίπου 600 ελάφια, που ζουν ελεύθερα και τρέφονται με ό,τι βρουν, ακόμη και με τα φυτά των αναδασώσεων. Ορισμένα μάλιστα, κατεβαίνουν μέχρι τις κατοικημένες περιοχές της Βαρυμπόμπης, του Μαραθώνα και του Κιθαιρώνα και τρώνε τα μποστάνια, καθώς το αυστηρά δασώδες περιβάλλον της Πάρνηθας, με τα ελάχιστα λιβάδια, δεν προσφέρει την τροφή που χρειάζονται.

Η Πολιτεία σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και την επιστημονική κοινότητα, οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας των ελαφιών, ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο της οριστικής τους εξαφάνισης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Δεδομένων των προβλημάτων που εντοπίζονται στις ανωτέρω περιοχές της χώρας (Λήμνος, Ρόδος, Πάρνηθα), ποια μέτρα προτίθεται να λάβει αναφορικά με την αποτελεσματικότερη προστασία και τη διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών στη χώρα; Δεδομένου ότι σε περιοχές, όπως η Ρόδος απουσιάζει ένας ειδικός φορέας και δεν εφαρμόζεται σχέδιο για τη διαχείριση και την προστασία των ελαφιών, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί στο πλαίσιο εθνικού σχεδίου δράσης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.