Αναγκαιότητα προστασίας του υγρότοπου στον Αλμυρό ποταμό Ηρακλείου Κρήτης

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

1/8/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: «Αναγκαιότητα προστασίας του υγρότοπου στον Αλμυρό ποταμό Ηρακλείου Κρήτης».

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, με μπαζώματα, εκχερσώσεις, καταλήψεις γης και κτίσιμο αυθαιρέτων εγκαταστάσεων πλήττεται ο προστατευόμενος από την Ε.Ε. υγρότοπος του Αλμυρού ποταμού, στον Δήμο Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης.

Ειδικότερα, ο υγρότοπος υποβαθμίζεται σε καθημερινή βάση με την αυθαίρετη εγκατάσταση της ΔΕΗ, δεξαμενών και καυσίμων και την ανέγερση λοιπών κτισμάτων. Σύμφωνα μάλιστα, με τα ίδια δημοσιεύματα, τις τελευταίες ημέρες, έκταση 4 στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στην εκβολή του ποταμού, εκχερσώθηκε και επιχωματώθηκε, χωρίστηκε από τον δρόμο χάνοντας φυσική βλάστηση ώστε να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης.

Η καταστροφή του υγρότοπου σε καθημερινή βάση αποτελεί έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, τη στιγμή μάλιστα, που στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» δαπανήθηκαν 366.850 ευρώ με 75% χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη προστασίας και ανάδειξής του.

Ο συγκεκριμένος υγρότοπος έχει έκταση συνολικά 452 στρεμμάτων, βρίσκεται 8 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου και ανήκει διοικητικά στον δήμο Μαλεβιζίου. Ο υγρότοπος αποτελείται κατά το ήμισυ από φυσικούς ή ημιφυσικούς οικότοπους -λίμνη, ποτάμι, καλαμιώνες, υγρά λιβάδια με εποχιακά τέλματα και συστάδες αλμυρικιών, φρυγανότοπους, συστάδες μακκίας βλάστησης και φοινίκων, αμμώδεις εκτάσεις με αμμοθίνες) και από περιοχές ανθρωπογενών δράσεων -καλλιέργειες και εκχερσωμένες ή επιχωματωμένες εκτάσεις, δομημένες περιοχές και οδικό δίκτυο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Δεδομένου ότι ο υγρότοπος του Αλμυρού ποταμού, στον Δήμο Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης, είναι προστατευόμενος από την Ε.Ε. (στα πλαίσια μάλιστα του επιχειρησιακού προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» δαπανήθηκαν 366.850 ευρώ με 75% χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη προστασίας και ανάδειξής του), ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να σταματήσει η καθημερινή υποβάθμιση του υγρότοπου και να υπάρξει ο απαιτούμενος σεβασμός στην οικολογική ισορροπία του;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.