Αναξιοποίητα τα κοινοτικά χρήματα για τους πυρόπληκτους

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
 

23/03/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ  Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Εσωτερικών
• Οικονομίας και Οικονομικών
             

Θέμα: «Αναξιοποίητα τα κοινοτικά χρήματα για τους πυρόπληκτους»

Δεκαεννέα μήνες έχουν περάσει από τις πυρκαγιές που έπληξαν το νομό Ηλείας και ούτε ευρώ δεν έχει φτάσει στους πυρόπληκτους από τα 89,7 εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Το ποσό έχει εκταμιευθεί από τις 31 Οκτωβρίου 2008 από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών που έχει αναλάβει τη διάθεση του ποσού με σκοπό την ανακούφιση των περιοχών που επλήγησαν.

Τον προβληματισμό τους για την καθυστέρηση του Υπουργείου να διαθέσει τα χρήματα στους δικαιούχους εξέφρασαν οι Ευρωβουλευτές και μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής C. Cuy – Quint και Κώστας Μποτόπουλος, το προηγούμενο Σάββατο σε σύσκεψη που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου.

Η Ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να αξιοποιήσει τα 89,7 εκ. ευρώ εντός 12 μηνών από την ημέρα της εκταμίευσης τους, ωστόσο, οφείλει να ενημερώσει εντός εξαμήνου την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχέδιο διάθεσής τους. Σε περίπτωση πάντως που τα χρήματα δεν αξιοποιηθούν από το Υπουργείο εντός του δωδεκάμηνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει να της επιστραφούν.
Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ  Υπουργοί:
• Έχει εκπονηθεί σχέδιο διάθεσης των 89,7 εκατομμυρίων ευρώ;
• Πού οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών χρημάτων;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.