Αναπάντητη η ερώτηση σχετικά με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

22/8/2011

Ερώτηση και ΑΚΕ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Οικονομικών

Θέμα: «Αναπάντητη η ερώτηση σχετικά με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος».

Περισσότερα είναι τα ερωτηματικά από τις εξηγήσεις που δίδονται στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτησή μας (945/19293/12-7-2011) σχετικά με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις μέσω του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου (Ν. 3299/2004) κατά την περίοδο 2004-2009 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Στη σύντομη και αόριστη απάντηση δεν παρέχεται καμία πληροφόρηση πέραν του ότι έχει δοθεί «…εντολή διενέργειας έρευνας στη Δ/νση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (ΔΙΣΑ) Δυτικής Ελλάδας αναφορικά με την έγκριση των επενδυτικών σχεδίων και την εκταμίευση του ποσού της επιχορήγησης των επιχειρήσεων: α) «ΑΦΟΙ ΖΑΒΕΡΔΑ Ο.Ε» και β) «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΧΑΪΑΣ ΜΟΝΟΠΡΌΣΩΠΗ ΕΠΕ», καθώς και την έκδοση καταλογιστικής απόφασης σε βάρος των υπολόγων και των συνυπεύθυνων».

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με την πτυχή της ερώτησης που αφορούσε επιχειρήσεις που εντάχθηκαν μεν νομότυπα στον Αναπτυξιακό, εισέπραξαν μέχρι και το τελευταίο ευρώ τα χρήματα των επιδοτήσεων, αλλά στη συνέχεια παρέβησαν προκλητικά τους όρους της επιδότησής τους, χωρίς ακόμη να έχουν δώσει λόγο γι’ αυτό και να τους έχουν καταλογιστεί τα νόμιμα.

Τέλος παρά το γεγονός ότι ζητήθηκαν με ΑΚΕ, όλα τα πορίσματα (ΕΔΕ, ΣΔΟΕ Κ.Λ.Π.) των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί αυτά δεν δόθηκαν.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να απαντηθούν σαφώς τα παρακάτω ερωτήματα:

Εάν διερευνήθηκε το σύνολο των επιδοτήσεων, μέσω του τότε επενδυτικού νόμου, κατά το χρονικό διάστημα από 2004 έως 2009, ποιο το αποτέλεσμα της έρευνας. Να μας γνωστοποιηθούν τα στοιχεία όσων επιχορηγήθηκαν και με ποια ποσά.Εάν έχει ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός έλεγχος των υπαλλήλων που φέρονταν ως εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις και εάν όχι που οφείλεται η καθυστέρηση.Εάν οι περιπτώσεις που έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί, έχουν παραπεμφθεί στην τακτική δικαιοσύνη κι αν ναι σε ποια φάση διερεύνησης ευρίσκονται.

Εάν έχουν κινηθεί οι δικαστικές διαδικασίες αποκατάστασης της ζημιάς που πιθανόν υπέστη το δημόσιο και σε ποια φάση αυτές βρίσκονται.Εάν έχουν αναφερθεί ή έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους περιπτώσεις αθέτησης των όρων του αναπτυξιακού νόμου, από επιχειρηματίες που επιδοτήθηκαν και εάν ναι σε τι ενέργειες έχουν προβεί για αποκατάσταση της νομιμότητας.

Και ζητούμε να κατατεθούν

όλα τα πορίσματα (ΕΔΕ, ΣΔΟΕ Κ.Λ.Π.) των ελέγχων που τυχόν έχουν διενεργηθεί.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης

Θανάσης Λεβέντης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.