Αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου της Δήλου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

9/6/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: «Αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου της Δήλου».

Το αρχαίο Θέατρο της Δήλου, που κατασκευάστηκε τον 3ο αι. π.Χ., βρίσκεται στον πολεοδομικό ιστό, που διαμορφώθηκε στη Δήλο πριν από 2.200 χρόνια, σε μια πυκνοδομημένη γειτονιά με πλουσιόσπιτα, διακοσμημένα με ψηφιδωτά δάπεδα, τη λεγόμενη Συνοικία του Θεάτρου, στα νότια του λιμανιού.

 

Το σωζόμενο θέατρο σχεδιάστηκε στο πρότυπο του θεάτρου Διονύσου της Αθήνας. Το κοίλο του είναι από λευκό μάρμαρο και το σκηνικό οικοδόμημα ήταν ορθογώνιο με κιονοστοιχία στις γύρω πλευρές του.

Το κάτω τμήμα χωρίζεται από το άνω (επιθέατρο) με πλακόστρωτο μαρμάρινο διάζωμα. Το κατώτερο τμήμα έχει 7 κερκίδες και 26 σειρές εδωλίων και το επιθέατρο 10 κερκίδες και 17 σειρές στο κέντρο. Υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα 6.500 θεατών.

 

Το αρχαίο θέατρο, όπως και ο αρχαιολογικός της χώρος της Δήλου -ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη πυκνότητα μνημείων και αρχαιολογικών πληροφοριών- είναι παραμελημένα από την Πολιτεία, όπως άλλωστε και οι πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας στο σύνολό τους.

Μόλις προσφάτως, δρομολογήθηκε η έναρξη αναστήλωσης και διάσωσης -αρχικά τουλάχιστον ορισμένων διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών- του αρχαίου Θεάτρου της Δήλου.

Τα πρώτα 10.000 ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από την κίνηση πολιτών για τη σωτηρία των αρχαίων θεάτρων «Διάζωμα», αλλά δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

Πότε πρόκειται να εκπονηθεί η ολική μελέτη αναστήλωσης του μνημείου και να εξασφαλιστεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (2007-2013), ώστε να προστατευτεί και να καταστεί «αναγνώσιμο» και επισκέψιμο από τους εκατοντάδες τουρίστες του νησιού;

Ποιο το χρηματικό ποσό που απαιτείται, ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη;

Ποιες οι σημειακές επεμβάσεις που πρόκειται να διενεργηθούν στο αρχαίο Θέατρο της Δήλου, το οποίο σήμερα παρουσιάζει εικόνα μεγάλης διασποράς του υλικού του;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.