Αναστολή λειτουργίας του Αμφι-Θεάτρου Σπύρου Ευαγγελάτου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

22-2-2011

Ερώτηση

Προς τoν κ. Υπουργό

Πολιτισμού και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Αναστολή λειτουργίας του Αμφι-Θεάτρου Σπύρου Ευαγγελάτου.

Ύστερα από τριάντα έξι χρόνια συνεχούς δράσης και υψηλής καλλιτεχνικής προσφοράς, το ιστορικό «Αμφι-Θέατρο» αναστέλλει επ’ αόριστον τη λειτουργία του.

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του θεάτρου Σπύρος Ευαγγελάτος, οι λόγοι της αναστολής λειτουργίας είναι η διακοπή της κρατικής επιχορήγησης, το ύψος του ενοικίου του θεάτρου και ο αποκλεισμός συμμετοχής του Αμφι-Θεάτρου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 2011, η οποία περιελάμβανε την παράσταση «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, με γνωστούς και καταξιωμένους συντελεστές.

Το Αμφι – Θέατρο στα τριάντα έξι χρόνια συνεχούς λειτουργίας του, υπηρέτησε με συνέπεια το υψηλού επιπέδου ρεπερτόριο ενώ, παράλληλα, παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία άγνωστα κείμενα της νεοελληνικής πραγματείας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αποσπώντας διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Στις παραστάσεις του συνεργάσθηκαν οι περισσότεροι από τους πλέον σημαντικούς καλλιτέχνες (ηθοποιοί, μεταφραστές, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, συνθέτες, χορογράφοι κ.ά. ) του νεοελληνικού θεάτρου.

Το ελληνικό θέατρο και ο πολιτισμός οφείλουν πολλά στο «Αμφι – Θέατρο» και στην πρωτοποριακή δράση του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου, ομ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος μαζί με την αείμνηστη συνιδρύτρια του θεάτρου Λήδα Τασοπούλου, υπηρέτησε με σεβασμό την Τέχνη επί δεκαετίες και εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, άμεσα, ώστε να αποτραπεί η αναστολή λειτουργίας του ιστορικού Αμφι- Θεάτρου και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία και προσφορά του στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.