Ανεπαρκής η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                     

04/02/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς  τους κ. Υπουργούς
• Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
•  Εσωτερικών

Θέμα : «Ανεπαρκής η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου»
Πρόσφατα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπέβαλε την παραίτησή του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση του Ιδρύματος από το Δ΄ ΚΠΣ. Η Σύγκλητος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση, προειδοποίησε όμως ότι, εάν δεν αποκατασταθεί η «άδικη πολιτική» που ασκεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εις βάρος του Πανεπιστημίου, τότε όλα τα μέλη της θα ακολουθήσουν τον Πρύτανη, υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους και αφήνοντας ακέφαλο το Ίδρυμα. Όπως αναφέρεται και στην επιστολή της Συγκλήτου στον Υπουργό Παιδείας, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προγραμματίζει για τα επόμενα επτά χρόνια ένα σύνολο βαριών υποδομών και εξοπλισμού 10.500.000 ευρώ, το μέγιστο, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θεωρεί ανεπαρκέστατο το ύψος των κονδυλίων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προτίθεται να διαθέσει άνω του 50% του συγκεκριμένου κονδυλίου στο  Πανεπιστήμιο  Αθηνών για τη δημιουργία δορυφορικών υποδομών του στη Λέσβο. Με τόσο ανεπαρκή κονδύλια, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει διδακτορικά, εργαστήρια, άσκηση φοιτητών, έρευνα. Ενδεικτικό των προβλημάτων  που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο είναι ότι, εδώ και ενάμιση χρόνο, το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί τη δημοπράτηση βασικών έργων υποδομής, με αποτέλεσμα η Σχολή Ανθρωπιστικών  Επιστημών να στεγάζεται μερικώς σε μισθωμένα ξενοδοχεία στη Ρόδο. Έχει υπολογιστεί ότι μόνο για ενοίκια διατίθεται το 50% του τακτικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος και ήδη υπάρχει ένα χρέος προς τον ΟΤΕ ύψους 3.000.000 ευρώ. Η Σύγκλητος ανησυχεί για ενδεχόμενη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς μάλιστα, ήδη από το 2004, δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη νέων καθηγητών γιατί δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις.

Με βάση τα προαναφερόμενα,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ.  Υπουργοί:
• Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι οικονομικές ανάγκες του Πανεπιστημίου  Αιγαίου;
• Τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου να εξασφαλιστεί και μελλοντικά η απρόσκοπτη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου;
• Για ποιο λόγο δεν εγκρίθηκαν κονδύλια για τα έργα επιδιόρθωσης στο τμήμα Ρόδου, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η μερική στέγασή του σε μισθωμένα ξενοδοχεία και τι σκοπεύουν να κάνουν για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Ο ερωτών βουλευτής

  Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.