Ανησυχία για πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

26/4/2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Ναυτιλίας και Αιγαίου

 

ΘΕΜΑ: Ανησυχία για πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Από το 1996 ισχύουν στα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θεσπίστηκαν με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων και δυσκολιών που δημιουργεί η νησιωτικότητα και δεν αποτελεί κάποιας μορφής πρόνόμιο.

Οι ιδιαίτερες νησιωτικές πολιτικές κατοχυρώνονται άλλωστε και στο άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβώνας.
Όμως τον τελευταίο καιρό, μετα το Μνημόνιο Νο 2 και το Μεσοπρόθεσμο, συζητείται η κατάργηση αυτών των μειωμένων συντελεστών. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο και ήδη πλήθος δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Μια τέτοια απόφαση θα είναι καταστροφική για τα νησιά του Αιγαίου και τους κατοίκους τους. Εάν σε αυτό συνυπολογισθούν και οι επιπτώσεις της παρούσας οικονομικής συγκυρίας τότε μιλάμε για μία καταστροφική εξέλιξη που θα δώσει τη χαριστική βολή στους ήδη σκληρά δοκιμαζόμενους νησιώτες.
Και ενώ συζητείται το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ παράλληλα έχει καθυστερήσει σημαντικά και η εφαρμογή του “Μεταφορικού Ισοδύναμου”, η εφαρμογή του οποίου θα μειώσει σημαντικά το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Επιπλέον η εφαρμογή του αποτελεί υποχρέωση της χώρας σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
 Αληθεύει ότι είναι στα σχέδια του Υπουργείου η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου;
 Τι σκοπέυει να κάνει το Υπουργείο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο; Είναι στις προθέσεις του να ολοκληρωθεί η υλοποίηση και εφαρμογή του όπως άλλωστε ορίζει και το κοινοτικό δίκαιο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός