Αντισύλληψη, τι είναι αυτό;

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                               

       01/04/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Αντισύλληψη, τι είναι αυτό;»
                                    
Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας που ανακοινωθήκαν από την Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης των εφήβων για θέματα αντισύλληψης.
Συγκεκριμένα  μόλις 32% είναι το ποσοστό των εφήβων που χρησιμοποιεί προφυλακτικό σωστά και σε κάθε επαφή. Έξι στα δέκα σεξουαλικά ενεργά αγόρια χρησιμοποιούν περιστασιακά προφυλακτικό, ενώ 8% των εφήβων, ανεξαρτήτως φύλου, δεν χρησιμοποιεί καμία αντισυλληπτική μέθοδο. Έτσι παραμένουν εκτεθειμένοι στο ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και στην προσβολή από σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.
Η  κυρία Άρτεμις Τσίτσικα, παιδίατρος και επιστημονική υπεύθυνη της Μ.Ε.Υ., επισημαίνει: «Οι κυήσεις στην εφηβεία θεωρούνται εξ ορισμού υψηλού κινδύνου τόσο για το έμβρυο όσο και για την έγκυο, λόγω της ανωριμότητας του οργανισμού της. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται και από τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι ένα στα επτά έμβρυα αποβάλλεται. Παράλληλα, η εγκυμοσύνη έχει δραματική επίδραση στον ψυχισμό και την κοινωνική ζωή της μέλλουσας μητέρας -που συχνά πηγαίνει ακόμα σχολείο- και γι’ αυτό άλλωστε οι μισές περιπτώσεις καταλήγουν σε άμβλωση».
Με βάση τα προαναφερόμενα,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
• Υπάρχει σε εξέλιξη κάποια καμπάνια ενημέρωσης από τα Μ.Μ.Ε. σχετικά με τη σωστή χρήση αντισύλληψης, ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία; Αν όχι, σκοπεύει το Υπουργείο να προβεί σε κάτι τέτοιο;
• Υπάρχει η δυνατότητα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, για ενημέρωση των εφήβων μαθητών, για τα παραπάνω ζητήματα;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.