Αν στις ευρωεκλογές η κεντροαριστερά κατέβει με ξεχωριστά ψηφοδέλτια δεν θα εκλέξει κανένας ευρωβουλευτή.

ΣΚΑΪ 100,3
31 Ιανουαρίου 2014

 

Ο Γρηγόρης Ψαριανός συνομιλεί με τον Σταμάτη Μαλέλη στην εκπομπή «Bras de Fer».

(ακούστε την εκπομπή εδώ:)

-Γρηγόρη, θα ήθελα καταρχάς ένα σχόλιο από σένα για το πώς βλέπεις όλη αυτήν την κινητικότητα που υπάρχει στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, τις διάφορες συναντήσεις που γίνονται, την τελευταία συνάντηση του κ. Κουβέλη με τον κ. Λοβέρδο, τους 58 κλπ.

     Παρακολουθώ από πολύ κοντά όλες αυτές της συναντήσεις για συμφωνίες. Με τον Λοβέρδο είχαμε ξανακαταλήξει ως Δημοκρατική Αριστερά σε συμφωνία η οποία δεν άντεξε και πολύ, έσπασε, ξαναγυρίζουμε. Το ίδιο έγινε με τον κ. Καστανίδη, με τον κ. Τσαμουργκέλη, με τον Πάνο Μπελγίτη και διάφορους άλλους. Το ίδιο γίνεται και στο ΠΑΣΟΚ, στέλνει προσκλητήρια ο κος Βενιζέλος και άντε Αντρέα ξαναέλα να μιλήσουμε και διάφορα τέτοια. Υπάρχει μια κινητικότητα μέσα-έξω απ΄το ΠΑΣΟΚ, μέσα-έξω απ΄τη ΔΗΜΑΡ, προς το ΠΑΣΟΚ ή προς τη ΔΗΜΑΡ

-Τι δεν πάει καλά;
     Δεν πάει καλά το ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε και να συνεννοηθούμε να καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και συνεργαζόμενοι να συγκροτήσουμε τον χώρο αυτόν του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της κεντροαριστεράς, του τρίτου πόλου, όπως θέλει να τον λέει ο καθένας. Όλοι όσοι φυσικά δεν ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, όσοι δεν βαρύνονται με ευθύνες και για την διαχείριση των πραγμάτων μέχρι σήμερα. Και ο Φώτης Κουβέλης έλεγε από την πρώτη μέρα που ιδρύθηκε η Δημοκρατική Αριστερά ότι ένας από τους βασικούς λόγους της ίδρυσης της είναι η ανασυγκρότηση του χώρου αυτού.

– Ναι αλλά προσφάτως κάνατε ένα συνέδριο και πήρατε μια απόφαση η οποία είναι απέναντι απ΄αυτό.
     Οι αποφάσεις των συνεδρίων, ας μην συζητήσουμε τώρα για τα συνέδρια και πως γίνονται, ειδικά τα συνέδρια της αριστεράς. Μην αρχίσουμε για τα συνέδρια της αριστεράς από τότε που ξεκίνησαν και να πούμε πόσες φορές πάρθηκαν ή κατασκευάστηκαν αποφάσεις συνεδρίων που μετά γύρισαν τούμπα. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή απ’ τις αποφάσεις των συνεδρίων. Και το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφάσισε ότι στις ευρωεκλογές η ΔΗΜΑΡ θα κατέβει μόνη της και πριν μια εβδομάδα διαβάζαμε μέχρι και για αλλαγή ονόματος, για ΔΗΜΕΑΡ. Δεν είναι απόφαση του συνεδρίου αυτή. Αλλά το θέμα δεν είναι να σχολιάσουμε το συνέδριο.

-Πριν από δυο ημέρες ο κος Κουβέλης, ήταν εδώ καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και εξέφρασε κάπως, λίγο, την δυσαρέσκεια του και μάλιστα με έντονο τρόπο για σένα και για τον φίλο μου τον Ανδρέα Παπαδόπουλο.
     Είπε επί λέξη ότι πρέπει να αποσαφηνίσουμε τη θέση μας. Να πούμε τι ακριβώς επιδιώκουμε ή θέλουμε. Θα μιλήσω για μένα. Εγώ προσωπικά επιδιώκω με όλες μου τις δυνάμεις και με κάθε τρόπο να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς. Μ΄έναν τρόπο ενιαίο. Θα ήθελα και στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές αλλά και στις εθνικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν, να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο. Και δεν είναι μόνο οι 58 είναι και διάφορες άλλες κινήσεις.

-Υπάρχει όμως ένα ερώτημα το οποίο δεν είναι υποθετικό είναι πραγματικό. Ο κος Κουβέλης αρνείται και το θέμα έρχεται εδώ σε σας. Εσείς τι κάνετε;
     Ο κος Κουβέλης αρνήθηκε και στις εκλογές του Μαΐου του 2012 να συμπράξει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αυτό, τον Μάιο του ’12. Αλλά τον Ιούνιου του ’12 το έκανε. Αλλάζουν τα πράγματα. Θα σας πω λοιπόν ευθέως. Δεν κρύβομαι. Συμμετέχω στις διαδικασίες αυτές και πιστεύω σταθερά ότι πρέπει να συγκροτηθεί ο χώρος αυτός της κεντροαριστεράς χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς επιλεκτικές διεργασίες ή συμφωνίες. Στο βαθμό που αυτό συνεχίζεται, που η πρωτοβουλία των 58 είναι πρωτοβουλία για διάλογο και πηγαίνει προς αυτό, εγώ θα συμμετέχω. Αν αποφασίσουν κάποιοι ότι αυτό πλέον είναι ένα κόμμα και συγκροτήσουν κι ένα ψηφοδέλτιο ξεχωριστό από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς της οποίας είμαι βουλευτής και μέλος της ΚΕ, είναι αυτονόητο το τι θα πράξω. Το έχω πει απ’ την πρώτη στιγμή. Όταν ο Φώτης Κουβέλης λέει να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, δεν υπάρχει λόγος να το πει αυτό. Την έχω ξεκαθαρισμένη απ΄την πρώτη στιγμή. Ελπίζω όμως να επανέλθουμε στη λογική της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Όχι να διαλέξω εγώ τον Σταμάτη Μαλέλη επειδή μου ταιριάζει ή επειδή συμφωνεί σ’ αυτή την φάση μαζί μου, αλλά να πάμε όλοι μαζί. Αν δυο-τρεις ξεχωριστά πηγαίνουν σε διαφορετικούς σχηματισμούς, αν σ’ αυτές τις ευρωεκλογές κατέβουν 3-4 ξεχωριστά ψηφοδέλτια στον ίδιο χώρο, στον χώρο της κεντροαριστεράς, στον χώρο αυτό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να εκλέξει κανένας ευρωβουλευτή. Και αυτό θα είναι τραγικό για τη χώρα και για την ευρωπαϊκή της προοπτική. Θα κάνω τα πάντα για να συμπράξουν όλοι μεταξύ τους, όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, στην παραμονή στην ευρωζώνη, στην ανασυγκρότηση της χώρας, σε μια νέα οικονομική ανάπτυξη, σ’ ένα νέο σχέδιο. Είμαι αντίθετος με τη λογική της παρέας του Αντώνη Σαμαρά ή των γκρουπούσκουλων του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να έχει αυτήν την ευρωπαϊκή προοπτική και σταθερά επιμείνει σε αυτά που λέει ο κος Τσίπρας εκτός Ελλάδος εγώ συμφωνώ. Αλλά εντός Ελλάδος λέει άλλα. Πότε είναι με τη δραχμή, πότε είναι με το ευρώ, πότε είναι μέσα στην Ευρώπη, πότε είναι έξω, να μην πω τώρα όλο το φάσμα, όλο τον μπουφέ των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ξέρετε, όλα τα άλλα κόμματα έχουν μενού κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπουφέ.