Αξιοποίηση των κατασχεθέντων λαθραίων προϊόντων για κοινωνικό όφελος

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

8/2/2012

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Αξιοποίηση των κατασχεθέντων λαθραίων προϊόντων για κοινωνικό όφελος.

Το τελευταίο διάστημα το ΣΔΟΕ και οι τελωνειακές αρχές αδυνατούν να προβούν σε κατασχέσεις λαθραίων ή παραποιημένων προϊόντων λόγω έλλειψης κονδυλίων για την αποθήκευσή και σταδιακή καταστροφή τους. Σημειώνεται ότι κάθε φορά που το ΣΔΟΕ ή οι τελωνειακές αρχές κατάσχουν λαθραία και παραποιημένα προϊόντα, αποθηκεύονται με σκοπό την καταστροφή τους ενώ αυτομάτως κατάσχεται και το μέσο με τα οποία αυτά μεταφέρονται.

Χαρακτηριστικά, στο λιμάνι του Πειραιά είναι σταθμευμένα 15 κοντέινερ γεμάτα τσιγάρα, τα οποία άμεσα θα πρέπει να μεταφερθούν για να καταστραφούν και να ελευθερωθούν οι αποθηκευτικοί χώροι.

Η αδυναμία καταστροφής των τσιγάρων οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει κλείσει η Χαλυβουργική, που μέχρι σήμερα αναλάμβανε την καταστροφή τους. Η αποθήκευση φτάνει να κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο μέχρι και 8 ευρώ ημερησίως ανά κοντέινερ.

Εν τούτοις, το Δημόσιο αν και προχωρά σε πλειστηριασμούς των μέσων μεταφοράς των λαθραίων προϊόντων ώστε να αποκομίζει σημαντικά οικονομικά οφέλη, δεν έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης των εν λόγω λαθραίων προϊόντων ώστε όχι μόνο να μειωθεί το κόστος αποθήκευσης και καταστροφής αλλά να προκύψει οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Στη Σουηδία για παράδειγμα εκτός από τα πλοία ή τα διάφορα μέσα, εκπλειστηριάζονται και τα λαθραία τσιγάρα σε τρίτες χώρες.

Δεδομένου ότι μόνο το 2011 το ΣΔΟΕ Αττικής κατάσχεσε 6.442.000 πακέτα τσιγάρα και 570 κιλά καπνού, τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν όφελος ύψους 50-60 εκατ. ευρώ ετησίως από πώληση σε τρίτες χώρες σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ.

Μόλις τον παρελθόντα Ιανουάριο κατασχέθηκαν στη Θεσσαλονίκη δεκάδες ζευγάρια αθλητικών παπουτσιών, είδη ένδυσης, μικροαντικείμενα οικιακής χρήσης και άλλα είδη τα οποία αντί της καταστροφής θα μπορούσαν να διανεμηθούν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πρωταρχικά μέσω όσων δήμων αναπτύσσουν τέτοια κοινωφελή δραστηριότητα και πρωτοβουλίες στήριξης του χειμάζοντος πληθυσμού της χώρας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να αξιοποιήσει την εμπειρία από άλλα κράτη της ΕΕ ώστε από τη μία να μεγιστοποιηθεί η ωφέλεια από τις κατασχέσεις και από την άλλη να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για το δημόσιο;

Προτίθεται – σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και δήμους – να υιοθετήσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης των κατασχεθέντων προϊόντων όπως είδη ρουχισμού και τροφίμων ώστε να ανακουφιστούν οι πλέον ευπαθείς συμπολίτες μας σε μια περίοδο τεταμένης ύφεσης; Αν ναι, προτίθεται να τροποποιήσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο κατ΄ αντιστοιχία με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση κατασχεθέντων οχημάτων από την ΕΛ.ΑΣ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός