Απαγόρευση λειτουργίας circo με ζώα

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

                                                                                       13/03/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Απαγόρευση λειτουργίας circo με ζώα»

Στις 15 Ιανουαρίου 2009 καταθέσαμε Ερώτηση (αρ. πρωτ. 12489) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την απαγόρευση της λειτουργίας των circo με ζώα στην Ελλάδα. Το βασικό ερώτημα ήταν αν προτίθεται ο Υπουργός να προωθήσει νομοσχέδιο με το οποίο να απαγορεύεται η λειτουργία τους στη χώρα μας. Ο υφυπουργός κ. Κιλτίδης, στην απάντησή του, υπεξέφυγε της ουσίας του ερωτήματος, παραθέτοντας μια σειρά από συμβάσεις και νόμους, σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των circo με ζώα, για να καταλήξει ότι «…η λειτουργία των εν θέματι επιχειρήσεων προβλέπεται από τη διεθνή και Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με την προϋπόθεση της πιστής τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων που επιβάλλονται από τη διεθνή και κοινοτική νομοθεσία». Ο κ. υφυπουργός, βέβαια, ίσως αγνοεί ότι οι σχετικές κοινοτικές συμβάσεις δεν επιβάλλουν τη συνέχιση της λειτουργίας των circo με ζώα στα κράτη-μέλη αλλά προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αυστρίας, όπου, από το 2003, θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση λειτουργίας των circo με άγρια ζώα. Η άρνηση της Αυστρίας να δεχτεί circo με άγρια ζώα προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση πολλών εν λόγω επιχειρήσεων, οι οποίες πίεζαν την Ε.Ε. προκειμένου να ακυρωθεί η αυστριακή απαγόρευση. Μετά από μια σειρά διαβημάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι η απαγόρευση άγριων ζώων στα circo είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η προστασία τους και στην Αυστρία εφαρμόζεται εδώ και χρόνια απρόσκοπτα ο εθνικός νόμος απαγόρευσης λειτουργίας των εν λόγω circo.
 Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ξανά ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Προτίθεται να προωθήσει νομοσχέδιο με το οποίο να απαγορεύεται  στη χώρα μας η λειτουργία circo με ζώα και αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.