Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της χώρας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

13/12/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ κ. Υπουργούς:

-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

-Εσωτερικών

-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της χώρας».

Άθλιες και απάνθρωπες κρίνονται οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της ελληνικής επικράτειας.

Μεταξύ των προβλημάτων, που αποτελούν και τις κυριότερες αιτίες των τραγικών συνθηκών διαβίωσης των φυλακισμένων, σημειώνεται ο υπερκορεσμός των φυλακών, η παντελής έλλειψη υγιειονομικής φροντίδας -καθώς οι υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας λειτουργούν πλημμελώς ή απουσιάζουν- η κακομεταχείριση των κρατουμένων, η εκταταμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Επίσης, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος διαχωρισμός των ποινών έκτισης, με αποτέλεσμα στο ίδιο κελί να συνυπάρχουν χρεοφειλέτες και έμποροι ναρκωτικών.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορά στην Ελλάδα, υπερπλήρεις εμφανίζονται οι φυλακές Ιωαννίνων. Εξαιτίας της έλλειψης χώρου, οι συνθήκες κράτησης είναι ανθυγιεινές, με τους κρατουμένους να κοιμούνται ακόμη και στο πάτωμα, χωρίς να τους παρέχονται τα στοιχειώδη, ενώ δεν προσφέρονται δυνατότητες για οργανωμένες δραστηριότητες όπως εργασία, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αθλητισμός. Επιπλέον, απουσιάζει παντελώς η παροχή υγειονομικής περίθαλψης, ενώ δραματική είναι η έλλειψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Επιπρόσθετα, και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, άθλιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές Αλικαρνασσού, οι οποίες προορίζονταν για 105 κρατούμενους και σήμερα, στεγάζουν περί τους 400 κρατουμένους. Οι κρατούμενοι στοιβάζονται σε κελιά που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές υγιεινής, ενώ σε κάθε κελί, διαστάσεων 2,6×3,80, βρίσκονται 4 άτομα, όταν το ανώτατο όριο, που έχει θέσει η Ε.Ε., είναι τα 7 τ.μ. ανά κρατούμενο. Επιπλέον, οι τοξικομανείς κρατούμενοι έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, αφού δεν υπάρχουν κέντρα αποτοξίνωσης. Απαραίτητη κρίνεται επίσης η πρόσληψη διοικητικού, νοσηλευτικού και επιστημονικού προσωπικού.

Από την πλευρά τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Αλικαρνασσού, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολλαπλάσιων κρατουμένων, προέβησαν πρόσφατα σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την άμεση αποσυμφόρηση των συγκεκριμένων φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Σύμφωνα με την Ένωση Υπαλλήλων των φυλακών Αλικαρνασσού, απαιτείται διαβάθμιση και κατηγοριοποίηση των ποινών, ώστε οι κρατούμενοι με την ανάλογη καθοδήγηση από εξειδεικευμένο επιστημονικό προσωπικό, να οδηγούνται στην επανένταξη.

Η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των μελών της και να συγκροτεί μηχανισμούς επανένταξης. Αναμφισβήτητα, η υποχρέωση αυτή ισχύει και για τους κρατουμένους στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποιά μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα για την εξανθρώπιση των συνθηκών κράτησης και την επαρκή ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων στα σωφρονιστικά ιδρύματα ανά την επικράτεια;

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές (όπως Αλικαρνασσού και Ιωαννίνων);

Προτίθενται να προβούν στον διαχωρισμό των κρατουμένων, ανάλογα με την ποινή έκτισής τους;

Ποιες φυλακές έχουν υγειονομικές μονάδες (πρόληψης και περίθαλψης) για τη φροντίδα των κρατουμένων;

Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε μελλοντικά να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών σε κρατούμενους στις φυλακές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.