Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και μεγάλες οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό στα ΕΚΑΒ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

17/1/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

-Οικονομικών

Θέμα: «Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και μεγάλες οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό στα ΕΚΑΒ».

Έντονα είναι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), λόγω της τεράστιας έλλειψης σε υγειονομικό υλικό, αλλά και σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι, που δίνουν καθημερινό αγώνα στη μάχη διάσωσης της ζωής συνανθρώπων μας, διεκδικούν δεδουλευμένα από το 2010 για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους και την εργασία τους κατά τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, ενώ οι μισθοί τους έχουν μειωθεί κατά 40%.

Επιπλέον, ο στόλος του ΕΚΑΒ είναι πεπαλαιωμένος, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ασθενοφόρα, που είναι προς απόσυρση, με 600.000 χλμ., γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των διασωστών, ενώ άλλα παραμένουν επί μήνες παρκαρισμένα στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης χρημάτων για ανταλλακτικά.

Η τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το ΕΚΑΒ, αποδεικνύεται και από τις ανακοινώσεις των εργαζομένων.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στη Θεσσαλονίκη από τα 24 ασθενοφόρα διαθέσιμα είναι τα 8, στην Αττική από τα 75, διαθέσιμα είναι τα 30, στη Λάρισα και τα Γιάννενα από τα 6, διαθέσιμα είναι τα 3, το ίδιο ισχύει και στο Ηράκλειο, ενώ στη Λαμία διαθέσιμα είναι μόλις 2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για έκτακτα περιστατικά και διακομιδές.

Επίσης, λόγω της έλλειψης προσωπικού και ασθενοφόρων, οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων στα νησιά δεν μπορούν να καλυφθούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΕΚΑΒ Σάμου υπολειτουργεί και εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους της Ανατολικής Σάμου.

Απαράδεκτη είναι, επίσης, η κατάσταση, που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας της χώρας (Άνω Χώρα Δήμου Ναυπακτίας, Ζαχάρω), στα οποία επισημαίνονται τρομερές ελλείψεις, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης στο πρόβλημα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι με τις μισθολογικές περικοπές που έχουν υποστεί, αδυνατούν πλέον να συντηρηθούν οικονομικά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Είναι αδιανόητο, σήμερα, συνάνθρωποί μας να χάνουν τη ζωή τους, για περιστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπισθεί, εάν δεν υπήρχε η αδυναμία γρήγορης διακομιδής στα νοσοκομεία, τη στιγμή μάλιστα, που λόγω της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας αποτείνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα για τις εκτός έδρας μετακινήσεις, την εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, στους εργαζομένους του ΕΚΑΒ, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες;

Με ποιους τρόπους θα θωρακίσουν την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΑΒ (στελέχωση με το απαιτούμενο προσωπικό, εφοδιασμός με τον απαιτούμενο εξοπλισμό) σε έναν τόσο σημαντικό τομέα για την υγεία με μεγάλο κοινωνικό έργο και προσφορά;

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρών και διασωστών στο ΕΚΑΒ και να ανανεωθεί ο στόλος των ασθενοφόρων, ώστε να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους κατοίκους της χώρας, που έχουν άμεση ανάγκη ιατρικής στήριξης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός