Απλήρωτοι παραμένουν επί μήνες οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

28/11/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Εργασίας και Κοινωνικής Ασφγάλισης

-Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

-Εσωτερικών

Θέμα: «Απλήρωτοι παραμένουν επί μήνες οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’».

Τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας, όπως είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», προσφέρουν σημαντική βοήθεια σε χιλιάδες πολίτες, που ανήκουν σε ευπαθή κοινωνικά τμήματα. Πρόκειται για προγράμματα, που αναδεικνύουν το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους, αναφορικά με τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της προστασίας ανθρώπων, που βρίσκονται πλέον, κατά πολλούς τρόπους, στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας, που δεν αυτοεξυπηρετούνται και σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα. Σκοπός του είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα, η αυτόνομη και αξιοπρεπής διαβίωσή τους, αλλά και η προώθηση της απασχόλησης ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού.

Παρότι τέτοιου είδους προγράμματα αποτελούν υποχρέωση της πολιτείας, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση σχετικά με το μέλλον αυτών των προνοιακών δομών και το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων σε αυτές, όπως είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», του οποίου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.

Ενδεικτικά, και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, απλήρωτοι παραμένουν επί 7 μήνες οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Επίσης, απλήρωτοι παραμένουν από 5 έως 13 μήνες οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του νομού Τρικάλων.

Οι εργαζόμενοι στο εν λόγω πρόγραμμα, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και προσφέρουν πολύτιμο έργο ως κοινωνικοί επιστήμονες, κοινωνικοί λειτουργοί ή νοσηλευτές, διεκδικούν άμεσα την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και τη δημιουργία μόνιμων δομών στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Δεδομένων των καθυστερήσεων, που έχουν σημειωθεί στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου προγράμματος, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες;

2. Έχουν εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007-2013), οι αναγκαίοι πόροι για το έτος 2011 και ποιοι είναι αυτοί οι πόροι;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.