Αποκαρδιωτική η εικόνα που παρουσιάζει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

11/4/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Αποκαρδιωτική η εικόνα που παρουσιάζει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης».

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τον σεισμό του 1999, οπότε το κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης υπέστη σοβαρές ζημιές. Στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα ετών πολλές συζητήσεις έχουν γίνει σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, Επιτροπών Παιδείας, Συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων. Επίσης, το συγκεκριμένο θέμα έχει επανειλημμένα απασχολήσει τον τοπικό Τύπο, ενώ κατά καιρούς έχουν γίνει επίσημες εξαγγελίες για την ανάπλαση και την ανακατασκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι μόνον αδράνεια και ολιγωρία έχουν επιδείξει, καθώς οι σχετικές εργασίες έχουν σταματήσει ενώ η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το εν λόγω σχολικό κτίριο είναι αποκαρδιωτική, καθώς στέκει ρημαγμένο στο κέντρο της πόλης.

Παρότι το έργο έχει χρηματοδοτηθεί επαρκώς (1.000.000 ευρώ), διαρκώς σημειώνονται παρατάσεις στην ολοκλήρωσή του, για τις οποίες δεν δίνεται καμία πειστική εξήγηση και αιτιολόγηση.

Ειδικότερα, στις 31.1.2011 εγκρίθηκε από το Δ.Σ. παράταση της προγραμματικής σύμβασης του έργου για τον Απρίλιο του 2011. Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, στις 17.3.2011 δόθηκε νέα παράταση μέχρι τον Αύγουστο του 2011. Την ίδια στιγμή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης εκφράζει την αγωνία του, καθώς λαμβάνονται διαρκώς αποφάσεις για επαναλαμβανόμενες παρατάσεις στην εκτέλεση και ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης. Σύμφωνα με τα τοπικά δημοσιεύματα επίσης, η Διεύθυνση του σχολείου έχει απευθυνθεί στον προϊστάμενο του Γ΄ Γραφείου Π.Ε. Ανατολικής Αττικής στις 1.2.2011 και στον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών διαμαρτυρόμενη για τις καθυστερήσεις στις σχετικές εργασίες.

Να σημειωθεί δε ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Προγραμματικής Σύμβασης, ο χρόνος κατασκευής του έργου ορίζεται σε 260 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο από την ημερομηνία υπογραφής της εργολαβικής σύμβασης. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκτέλεση του έργου. Η υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 9.7.2010 επομένως σύμφωνα με την ανώτατη χρονική προθεσμία το έργο θα έπρεπε να έχει παραδοθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011.

Επιπρόσθετα, να υπογραμμίσουμε ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2009, υπήρξε η υπόσχεση ότι σε δυόμιση χρόνια περίπου θα έχει ολοκληρωθεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης, στον Ερυθρό. Έκτοτε, όλες οι σχετικές εργασίες έχουν σταματήσει. Προσωρινά, οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα στις λυόμενες αίθουσες του πολιτιστικού-αθλητικού πάρκου στην πρώην αμερικανική βάση, μέχρις ότου χτιστεί το σχολείο στον Ερυθρό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους, παρότι το εν λόγω έργο έχει χρηματοδοτηθεί επαρκώς με 1.000.000 ευρώ από τον ΟΣΚ και παρότι θα έπρεπε σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση να έχει παραδοθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011, έχουν σταματήσει οι εργασίες για την ανάπλαση και την ανακατασκευή του κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης;

2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα έναρξης των σχετικών εργασιών που θα στηρίζονται σε ορθή και ουσιαστική τεχνική μελέτη; Ως χρηματοδότης του έργου ο ΟΣΚ έχει επέμβει προκειμένου να διαπιστώσει την τήρηση ή μη των χρονοδιαγραμμάτων της σύμβασης;

3. Ποιο το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης στον Ερυθρό, οι μαθητές του οποίου αναγκάζονται να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε λυόμενες αίθουσες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.