Αποκατάσταση και ανάδειξη του κτήματος Τατοΐου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

13.4.11

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

-Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: «Αποκατάσταση και ανάδειξη του κτήματος Τατοΐου».

Η αποκατάσταση και ανάδειξη του κτήματος Τατοΐου αποτελεί αντικείμενο διαλόγου εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος χώρος παραμένει επί δεκαετίες εγκαταλειμμένος και απαξιωμένος από την Πολιτεία, με τις σχετικές διαδικασίες αποκατάστασής του να προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Το 1992, η κυβέρνηση ακύρωσε με τον ν. 2086, συμφωνία, με την οποία λύνονταν φορολογικές και άλλες διαφορές με την παραχώρηση μέρους του κτήματος Τατοΐου. Ο νόμος αυτός αποσύρθηκε από την επόμενη κυβέρνηση. Στις 7.3.2003 το σύνολο του κτήματος Τατοΐου (47.000 στρεμμάτων) πέρασε στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, μετά την καταβολή αποζημίωσης των 12 εκ. ευρώ στην τέως βασιλική οικογένεια, καθώς είχε προηγηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2007, το ΥΠΕΧΩΔΕ θεσμοθέτησε το Π.Δ. προστασίας της Πάρνηθας, το οποίο περιλαμβάνει και το κτήμα στο Τατόι, το οποίο και χωρίζει σε τέσσερις ζώνες. Ανάλογα με τη ζώνη, επιτρέπει τη μετατροπή κτιρίων σε μουσεία, χώρους φιλοξενίας, χώρους πολιτισμού, αθλητισμού κ.ά.

Το 2008, το ΥΠΕΧΩΔΕ τροποποίησε το Π.Δ. για την Πάρνηθα, προβλέποντας την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Κτήματος Τατοΐου. Μέχρι την ίδρυση του φορέα, που μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί, η ευθύνη για το Τατόι ανήκει στον Φορέα Διαχείρισης του εθνικού δρυμού Πάρνηθας. Στο πλαίσιο αποκατάστασης και ανάδειξης του κτήματος εντάσσεται και η πρόθεση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), να αναθέσει μελέτη για την σωτηρία και ανάδειξή του. Σκοπός της μελέτης, που αναμένεται να προκηρυχθεί, είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες και οι όροι αξιοποίησης του κύριου κορμού του κτήματος Δεκελείας (Τατοΐου).

Να επισημανθεί ότι ήδη από το 2003, τα 33 κτίσματα του κτήματος Τατοΐου έχουν κηρυχθεί διατηρητέα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το 2010 έγινε και η κήρυξη των 357 έργων τέχνης του κτήματος από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία στο πλαίσιο αποκατάστασης και ανάδειξης του κτήματος Τατοΐου;

Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη σύνταξη μελέτης χρήσεων γης;

Πώς προτίθενται να αξιοποιήσουν τις μονάδες του κτήματος;

Δεδομένης της έγκρισης κονδυλίου από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. για άμεσες σωστικές επεμβάσεις σε σύνολα κτιρίων και τη μετατροπή της κεντρικής έπαυλης του κτήματος σε μουσείο, ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσής τους;

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία και ανάδειξη των έργων τέχνης του κτήματος Τατοΐου;

Τι μέτρα έχουν ληφθεί για τον καθαρισμό και την πυροπροστασία του κτήματος Τατοΐου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.