Αποκατάσταση του δάσους «Κουρί» στον Αλμυρό Μαγνησίας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

21.7.11

Ερώτηση προς τον Υπουργό

Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Αποκατάσταση του δάσους «Κουρί» στον Αλμυρό Μαγνησίας

Το δάσος «Κουρί» καταλαμβάνει έκταση 1150 στρεμμάτων και βρίσκεται περίπου 1000 μέτρα βορειοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και 500 μέτρα από την πρώην κοινότητα της Ευξεινούπολης. Παλαιότερα, σύμφωνα με μαρτυρίες, κάλυπτε μια περιοχή περίπου 20.000 στρεμμάτων. Το 1970 κηρύχτηκε αναδασωτέο, με το υπ’ αριθ. 356/1980 ΠΔ. Εν συνεχεία εντάχθηκε στις προστατευόμενες περιοχές με το νόμο 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σήμερα το «Κουρί» εμφανίζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης. Η ύπαρξη ξερών χόρτων αποτελεί κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Οι εγκαταστάσεις του δάσους (φωτισμός, στέγαστρα, πινακίδες κλπ) παρουσιάζουν φθορές, ενώ σκουπίδια σ’ όλη την έκτασή του συνθέτουν μια απαράδεκτη εικόνα. Περαιτέρω, οι τεχνητές λίμνες έχουν μετατραπεί σε βούρκους αποτελώντας εστίες μόλυνσης και σε ορισμένα σημεία είναι αδύνατη η πρόσβασή τους, καθώς έχουν γκρεμιστεί τα γεφυράκια που τις συνέδεαν με το υπόλοιπο πάρκο.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρηση του οικοτόπου «Κουρί» στο Ν. Μαγνησίας και να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμισή του;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.