Αποκλεισμένη από τους χώρους φοίτησης φοιτήτρια με αναπηρία

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

24/04/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων  

ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμένη από τους χώρους φοίτησης φοιτήτρια με αναπηρία»

Σύμφωνα με δημοσίευμα  στον τύπο,  νεαρή φοιτήτρια με αναπηρία της Σχολής Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, ταλαιπωρείται επί πέντε ολόκληρα χρόνια, καθώς ακόμα και η πρόσβασή της σε χώρους φοίτησης του πανεπιστημίου είναι αδύνατη. Η 23χρονη φοιτήτρια δεν μπορεί να παραβρεθεί στην εξέταση των μαθημάτων της και, παρά το γεγονός ότι έχει ζητήσει επανειλημμένα να εξεταστεί σε προσβάσιμο για εκείνη χώρο, δεν έχει βρει καμία ανταπόκριση.
 Πριν από πέντε χρόνια, μετά την εισαγωγή της στη σχολή, συνειδητοποιώντας η φοιτήτρια, ότι δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στην πλειονότητα των κτιρίων, ζήτησε την κατασκευή  δύο σημείων με  ράμπα, σε αντίστοιχα κτίρια. Οι αρμόδιοι τότε τη διαβεβαίωσαν για την άμεση τοποθέτησή τους.

Ένα χρόνο αργότερα, κι εφόσον δεν είχε γίνει καμία κίνηση, ο πατέρας της φοιτήτριας υποχρεώθηκε, με δικά του έξοδα,  να τοποθετήσει μια αυτοσχέδια ράμπα στην είσοδο του ενός κτιρίου. Λίγο αργότερα, φτιάχτηκε άλλη μία ράμπα για ένα δεύτερο κτίριο της σχολής. Πλέον, υπήρχε πρόσβαση στα δύο εκ των τριών κτιρίων του πανεπιστημίου. Όχι στους ορόφους των κτιρίων, στο ισόγειο μόνο!
Συνεπώς, η 23χρονη φοιτήτρια είχε τη δυνατότητα να παρευρίσκεται αποκλειστικά στην εξέταση των «ισόγειων» μαθημάτων. Το 2008, «τέθηκε εκτός λειτουργίας» το ένα από τα δύο προσβάσιμα κτίρια λόγω καταστροφής της αποχέτευσης.
Έχοντας φτάσει στο 5ο έτος φοίτησης και με τον αριθμό των χρωστούμενων μαθημάτων να έχει αυξηθεί, η κοπέλα ζήτησε από τους αρμόδιους της σχολής να εξεταστεί σε πέντε συγκεκριμένα μαθήματα, που έπρεπε να περάσει, στο ισόγειο του μοναδικού κτιρίου, στο οποίο είχε πλέον πρόσβαση. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι μπορούσε να εξεταστεί στο εν λόγω ισόγειο μόνο για ένα από τα πέντε μαθήματα.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Προτίθεται να παρέμβει άμεσα στις αρμόδιες αρχές του εν λόγω Πανεπιστημίου ώστε να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η φοιτήτρια και αύριο κάποιος άλλος φοιτητής με κινητικά προβλήματα και, αν ναι με ποιο τρόπο ;
• Έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου  οι ελλείψεις των κτιριακών υποδομών στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ φοιτητών ;
• Αν ναι σε τι ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ελλείψεις αυτές, μετά από την απαράδεκτη εικόνα της κτιριακής υποδομής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.