Απολύσεις ωρομισθίων καθηγητών στην Καρδίτσα και Μαγνησία

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

 

27/01/2010

ΘΕΜΑ: Απολύσεις ωρομισθίων καθηγητών στην Καρδίτσα και Μαγνησία
Παρά τις όποιες προεκλογικές εξαγγελίες, βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα το Υπουργείο Παιδείας διαιωνίζει το καθεστώς της μεσαιωνικής εργασιακής πραγματικότητας των ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Και σαν να μην έφτανε η συντήρηση αυτού του καθεστώτος «γαλέρας», στις 18 Δεκεμβρίου 2009, απολύθηκαν από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας πέντε ωρομίσθιοι φιλόλογοι (ΠΕ02) που είχαν προσληφθεί λίγες βδομάδες νωρίτερα.
Επιπροσθέτως, στις 15 Ιανουαρίου, ωρομίσθιος εκπαιδευτικός πληροφορικής (ΠΕ19) έλαβε ένα τηλεφώνημα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας για να εργαστεί 10 ώρες σε σχολείο της Ν. Ιωνίας. Το τηλεφώνημα αυτό έγινε στις 9 το πρωί και, ενώ ο εκπαιδευτικός βρισκόταν καθ’ οδόν, από Καρδίτσα προς Βόλο, με δεύτερο τηλεφώνημα του ανακοινώθηκε ότι «δε θα τον χρειαστούν τελικά»!
Στην Καρδίτσα, η κατάσταση είναι πιο εξοργιστική, καθώς ουδείς εκ της Δ/νσεως Β’θμιας του νομού  Καρδίτσας ενημέρωσε για την απόλυση, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα 21/12/09, να πάνε στη θέση τους για μάθημα και εκεί να πληροφορηθούν μπροστά στους μαθητές ότι δεν μπορούν να μπουν  στην τάξη, γιατί απολύθηκαν!
Επειδή αυτά τα περιστατικά δεν είναι τα μοναδικά που έλαβαν χώρα, από την ανάληψη της νέας ηγεσίας στο ΥΠΕΠΘ, καθώς αντίστοιχα «κρούσματα» υπήρξαν σε Κέρκυρα, Δυτική Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική (4 άτομα συνολικά, 1 στην Κέρκυρα, 1 στη Δ. Θεσσαλονίκη και 2 στη Χαλκιδική)
Επειδή στην Καρδίτσα το Υπουργείο δεν φρόντισε να προβεί άμεσα στην αντικατάστασή τους, με αποτέλεσμα στα σχολεία να μην έχουν καλυφθεί μέχρι και σήμερα τα κενά που δημιουργήθηκαν
Επειδή υπονομεύεται η προσωπική κι επαγγελματική ζωή των εκπαιδευτικών αυτών.
Και τέλος, επειδή εσείς κυρία  Υπουργέ, δηλώνατε ως αντιπολίτευση ότι «Βασική συνιστώσα επιτυχίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος είναι οι εκπαιδευτικοί. Σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαράδεκτη η χρόνια απασχόληση μεγάλου μέρους του προσωπικού με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η αναπλήρωση και η ωρομίσθια απασχόληση».

Ερωτάται η κυρία υπουργός:
•    Θα δώσει εντολή ανάκλησης των απολύσεων και επαναπρόσληψης των ωρομισθίων εκπαιδευτικών για όσο διαρκούν οι συμβάσεις που υπέγραψαν;;
•    Προτίθεται να καταργήσει την ωρομισθία και την ελαστική εργασία στην εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας όμως την προϋπηρεσία και τα μόρια όσων έχουν έως σήμερα εργαστεί ως ωρομίσθιοι-αναπληρωτές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Αναστάσιος Κουράκης

Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.