Αποπεράτωση συντήρησης και αναστήλωσης των Μνημείων της Ακρόπολης

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΩΝ                
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      24/07/09

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: «Αποπεράτωση συντήρησης και αναστήλωσης των Μνημείων της Ακρόπολης»

Πάνω από 30 χρόνια διαρκεί και συνεχίζεται το μεγάλο έργο της διάσωσης και ανάδειξης των μνημείων της Ακρόπολης. Τα έργα συντήρησης και αναστήλωσης πραγματοποιούνται από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α)  με την εποπτεία και επιστημονική καθοδήγηση της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (Ε.Σ.Μ.Α). Το αναστηλωτικό έργο διακρίνεται για την υψηλή ποιότητά του και τις καινοτόμες εφαρμογές του. Δυστυχώς όμως, λόγω γραφειοκρατίας (ή ολιγωρίας;) της Πολιτείας, έργα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και είκοσι χρόνια, δεν έχουν ακόμα αρχίσει.

 Ένα τέτοιο έργο είναι η λάξευση των έξι κιόνων στην εσωτερική κιονοστοιχία της ανατολικής πλευράς του Παρθενώνα. Οι ραβδώσεις των κιόνων είναι ένα έργο που θα μπορούσε να είχε τελειώσει με μηχανικά μέσα το 2006 μέσα σε έξι μήνες. Η εγκεκριμένη τότε μελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προέβλεπε τη διάλυση των κιόνων και τη λάξευσή τους με ηλεκτρικό κόφτη και τελικό φινίρισμα με το χέρι. Η μελέτη όμως αυτή δεν υπεγράφη από τον τότε υπουργό με αποτέλεσμα να χαθεί και η χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ καθώς τα χρήματα δόθηκαν σε άλλο έργο. Σήμερα, οι κίονες δεν μπορούν πλέον να αποσυναρμολογηθούν και να ραβδωθούν στον κόφτη της Ακρόπολης, γιατί έχει απομακρυνθεί ο γερανός που θα τους μετέφερε!  Γι’ αυτό, αποφασίστηκε η λάξευση να γίνει εξ ολοκλήρου με τον παραδοσιακό τρόπο, τον χειροποίητο. Με 4 άτομα η δουλειά υπολογίζεται να τελειώσει σε πέντε χρόνια.

Πρόσφατα, οι εκπρόσωποι των έργων της Ακρόπολης εξέθεσαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το συγκεκριμένο αλλά και τα γενικότερα προβλήματα των έργων της Ακρόπολης. Τόνισαν ότι χρειάζονται αρκετά ακόμη χρόνια εργασιών στην Ακρόπολη. Τελείωσαν τα κοινοτικά κονδύλια και δεν κατάφεραν να τελειώσουν τα έργα. Αυτή τη στιγμή τα έξοδα καλύπτονται με κάποια αδιάθετα υπόλοιπα του Γ’ ΚΠΣ.
Σημειωτέον ότι τα έργα της Ακρόπολης δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Έχουν διερευνηθεί οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην αποπεράτωση έργων που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες;

• Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων της Ακρόπολης;

• Ποιοι θα είναι οι πόροι της περαιτέρω χρηματοδότησης των έργων; Πότε θα ενταχθούν τα συγκεκριμένα έργα στο ΕΣΠΑ;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.