Απουσία της προληπτικής ιατρικής στα σχολεία της χώρας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

18/5/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Απουσία της προληπτικής ιατρικής στα σχολεία της χώρας».

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε σε σχολεία της Περιφέρειας, το 8,2% των μαθητών του Λυκείου δεν έχει τηρήσει το πρόγραμμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, το 36% ήταν υπέρβαροι, στο 12% ανιχνεύτηκε φύσημα κατά την ακρόαση, το 9,2% παρουσίασε προδιάθεση σκολίωσης στο τεστ επίκυψης, ενώ τέλος το 58% είχε μειωμένη οπτική οξύτητα.

Σε αντίστοιχες μελέτες που κατά διαστήματα έχουν πραγματοποιηθεί σε Δημοτικά Σχολεία της Αττικής, διαπιστώθηκαν παρόμοια προβλήματα. Επίσης, σε αποτελέσματα μελέτης των μέτρων προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία, η συνειδητοποίηση από την πλευρά των μαθητών της επικινδυνότητας της ηλιακής ακτινοβολίας ήταν απογοητευτική.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση της υγείας των νέων, ούτε και σειρά μέτρων πρόληψης ώστε να ενημερώνονται γονείς και παιδιά.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχουμε θίξει το ζήτημα σε ερώτησή μας, δίχως ωστόσο να λάβουμε σχετική απάντηση.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συστηματικής πρόληψης υγείας σε όλα τα σχολεία της χώρας από τους αρμόδιους φορείς;

2. Ποια τα επίσημα στοιχεία της Πολιτείας από τις όποιες εφαρμογές προληπτικής ιατρικής έχουν πραγματοποιηθεί σε μαθητές της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.