Απροστάτευτες και από τα τροχαία, οι αρκούδες στην Πίνδο

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                     

17/03/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό  ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Θέμα: «Απροστάτευτες και από τα τροχαία, οι αρκούδες στην Πίνδο»

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότερες από δέκα αρκούδες έχουν πέσει θύματα τροχαίων ατυχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου. Τα περισσότερα ατυχήματα έχουν γίνει στην περιοχή των Χασίων, δηλαδή εκεί που συναντιούνται η  Εγνατία Οδός με τον οδικό άξονα Ε 65.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα είναι μικρά αρκουδάκια που προσπαθούν να διασχίσουν το εθνικό οδικό δίκτυο κατά τη διαδικασία εκπαίδευσής τους από τις μητέρες τους.
Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την διατήρηση της αρκούδας καθώς κατέχει ιδιαίτερα κομβικά σημεία –περιοχές τα οποία λειτουργούν σαν διάδρομοι επικοινωνίας τόσο μεταξύ ορεινών όγκων στον Ελλαδικό χώρο όσο και μεταξύ των πληθυσμών της αρκούδας στα Βαλκάνια αφού αποτελεί σημείο σύνδεσης τριών διαφορετικών κρατών.
Οι οργανώσεις για την προστασία της αρκούδας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν αναδείξει επανειλημμένα το πρόβλημα και έχουν προτείνει μια σειρά μέτρων όπως αυτό της σήμανσης ή της περίφραξης στα κρίσιμα σημεία.
Όμως, όπως φαίνετε από το αποτέλεσμα, το Υπουργείο σας  αδιαφορεί.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
Ερωτάται ο αρμόδιος  υπουργός:
• Υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τους θανάτους αρκούδων από τροχαία ατυχήματα και το ποσοστό μείωσης του συνολικού πληθυσμού εξ αιτίας αυτών;
• Ποια μέτρα προστασίας των αρκούδων από τροχαία ατυχήματα έχουν παρθεί και πόσο έχουν αποδώσει;
• Θα λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις των οικολογικών οργανώσεων και θα συνεργαστείτε μαζί τους στη προσπάθεια περιορισμού των ατυχημάτων; 

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.