Αστυνομικό Τμήμα: ΚΛΕΙΣΤΟΝ. Επιστρέφω σε λίγο

Ερώτηση προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Ενώ ακούγονταν κυβερνητικές δεσμεύσεις για καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και μέριμνα για την ασφάλεια των πολιτών, αστυνομικά τμήματα σε περιοχές της Αττικής εμφανίζονται να υπολειτουργούν έως και να παραμένουν κλειστά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και βεβαίως, παρότι ενδέχεται ο αριθμός των αστυνομικών οργάνων να εμφανίζεται ως νούμερο επαρκής, ωστόσο γνωστές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης όπως η λανθασμένη κατανομή προσωπικού ή ο εκτεταμένος αριθμός αποσπασμένων σε άλλες υπηρεσίες με εντελώς άσχετο πολλές φορές αντικείμενο εργασίας από αυτό για το οποίο είχαν προσληφθεί, επιδεινώνουν την κατάσταση.
Το θέμα αναδεικνύει με ερώτησή του στην υπουργό Όλγα Γεροβασίλη ο ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός, ζητώντας να πληροφορηθεί τον αριθμό των υπολειτουργούντων Α.Τ., τις περιοχές που μένουν ακάλυπτες, τον αριθμό των αποσπασμένων υπαλλήλων από τα συγκεκριμένα Τμήματα καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο που τυχόν υπάρχει από πλευράς Υπουργείου για την κάλυψη των αναγκών ασφάλειας των πολιτών.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: «Είκοσι οκτώ (28) Τμήματα Ασφαλείας (Α.Τ) κλείνουν τις νυχτερινές ώρες στην Αττική λόγω έλλειψης προσωπικού»

Όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου είκοσι οκτώ (28) τμήματα ασφαλείας (Α.Τ) κλείνουν τις νυχτερινές ώρες, λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού ο διαθέσιμος αριθμός των υπηρετούντων αστυνομικών δεν επαρκεί για την εικοσιτετράωρη βάρδια που απαιτείται, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών αυτών απεγνωσμένα προσπαθούν να βρουν λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης αστυνόμευσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να προστατευόσουν την ζωή τους και τις περιουσίες τους από τους επίδοξους κακοποιούς.
Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει επισημαίνεται και από την Ένωση των Αστυνομικών Υπαλλήλων, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται «ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας που λειτουργούν σε αυτές τις περιοχές είναι στο όριο του να κλείσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες, αφού τα τμήματα ασφαλείας είναι τα καθ’ ύλη αρμόδια για την πάταξη της εγκληματικότητας και την σύλληψη των επικίνδυνων κακοποιών.
Οι πρακτικές αυτές του αρμόδιου Υπουργείου αντίκεινται προς τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, στις εν λόγω περιοχές, για την πάταξη της εγκληματικής δράσης και επαναφορά της κοινωνίας σε ρυθμούς κανονικότητας και εύρυθμης λειτουργίας, αφού η παραβατικότητα ανθεί όπου δεν υπάρχει αστυνόμευση ή αυτή είναι ελλιπής.
Δεδομένου ότι: καθίστανται ευάλωτες στο έγκλημα περιοχές με ελλιπή αστυνόμευση σε σχέση με την προβλεπόμενη σύμφωνα με τον πληθυσμό τους και το ποσοστό κινδύνου στο έγκλημα που επίσημα έχει καταγραφεί.
Δεδομένου ότι: κρίνεται επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης των Α.Τ. με επαρκές προσωπικό στις περιοχές που καταγράφεται αυξημένη παραβατικότητα, ώστε οι πολίτες να νοιώθουν ασφαλείς.
Δεδομένου ότι: αποτελεί προτεραιότητα σε ένα ευνομούμενο ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος η προστασία των πολιτών του από έκνομες εγκληματικές ενέργειες, παρέχοντας σωστή, επαρκή και αποτελεσματική αστυνόμευση εκεί και όπου πραγματικά χρειάζεται.
Δεδομένου υπάρχει ανορθολογική κατανομή των αστυνομικών οργάνων σε άλλες θέσεις από αυτές που θα έπρεπε να υπηρετούν, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη ή ελλιπής ην προστασία των πολιτών, ακόμα και εάν ο αριθμός των αστυνομικών κρίνεται επαρκής σε σχέση με τον πληθυσμό.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1) Ποιος είναι ο αριθμός των Α.Τ. και σε ποιες περιοχές υπολειτουργούν ή κλείνουν την νύχτα;
2) Πόσοι υπάλληλοι των εν λόγω Α.Τ. βρίσκονται σε καθεστώς απόσπασης και ενδεχομένως σε άλλο αντικείμενο από την ειδικότητά τους;
3) Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για την αναβάθμιση και στελέχωση των Α.Τ ώστε να προσφέρουν την μεγαλύτερη δυνατή προστασία στους πολίτες και αν ναι ποιο είναι αυτό;
4) Υπάρχει σχεδιασμός για ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού ώστε να παρέχονται υπηρεσίες αστυνόμευσης εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών