Αυθαίρετη απόρριψη σκουπιδιών στις όχθες του Αλφειού ποταμού

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

22/8/2011

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό

Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής

Θέμα: «Αυθαίρετη απόρριψη σκουπιδιών στις όχθες του Αλφειού ποταμού»

Η αυθαίρετη απόρριψη σκουπιδιών στις όχθες του Αλφειού ποταμού, έχει μετατρέψει την περιοχή σε απέραντο σκουπιδότοπο, με αποτέλεσμα την τεράστια οικολογική καταστροφή και δυσφήμιση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα Αθηναϊκής εφημερίδας, επί περίπου ένα χρόνο, σχεδόν κάθε νύχτα, μεγάλες νταλίκες, φορτωμένες με σκουπίδια από γειτονικούς νομούς αλλά και από διάφορους δήμους της Ηλείας, προσεγγίζουν τις περιοχές Πολυπόταμος και Τραγάνα, που βρίσκονται στο δημοτικό διαμέρισμα Φλόκα, δίπλα από τις όχθες του ποταμού, και αδειάζουν το περιεχόμενό τους, χωρίς να υπολογίζουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την οικολογική καταστροφή.

Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν επίσης ότι πίσω από το θέμα υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο εργολάβων, μεταφορέων κλπ, το οποίο εκμεταλλευόμενο το αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, πλουτίζει μεταφέροντας σκουπίδια ακόμα και από τα νοσοκομεία παρακείμενων νομών.

Το τοπικό αστυνομικό τμήμα της Αρχαίας Ολυμπίας, έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες και επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση και να αποστρέψει την παρανομία, η οποία λαμβάνει όμως ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το Τμήμα Περιβάλλοντος Ηλείας, ύστερα από αυτοψία του ΚΕΠΕ (Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος), διαβίβασε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας την 37/2798 πολυσέλιδη αναφορά, εντός της οποίας περιγράφεται λεπτομερώς η πρωτοφανής κατάσταση που επικρατεί στις όχθες του ποταμού Αλφειού και η παράνομη δραστηριότητα των κυκλωμάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την προστασία της περιοχής από την αυθαίρετη απόρριψη απορριμμάτων;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του ν. Ηλείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης

Θανάσης Λεβέντης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.