Αυξημένα τα κρούσματα θνησιμότητας στα επιβαρυμένα περιβαλλοντικά Οινόφυτα Βοιωτίας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

18.7.11

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Αυξημένα τα κρούσματα θνησιμότητας στα επιβαρυμένα περιβαλλοντικά Οινόφυτα Βοιωτίας».

Προσφάτως, θίξαμε το ζήτημα της μόλυνσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων των Οινοφύτων Βοιωτίας με ερώτησή μας (13.5.2011) προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης είχε ως εξής: «Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ των κατοίκων των Οινοφύτων καταγράφηκε κατά την περίοδο 1999-2009 θνησιμότητα από καρκίνο 14% υψηλότερη συγκριτικά με τους κατοίκους άλλων περιοχών της Βοιωτίας. Την περίοδο της έρευνας καταγράφηκαν 474 θάνατοι, 118 εκ των οποίων οφείλονταν σε καρκίνο. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως για τις γυναίκες, αλλά και του πνεύμονα. Οι παρατηρούμενες αυξήσεις των θανάτων από καρκίνο αποδίδονται από τους ερευνητές και στην επί μακρόν παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό των Οινοφύτων, η οποία οφείλεται στην πρακτική των βιομηχανιών της περιοχής να ρίχνουν τα απόβλητά τους στον Ασωπό. Με δεδομένο ότι οι υπεύθυνοι επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα εκτιμούν ότι το 14% είναι στατιστικά σημαντικό και μάλιστα το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο για το 2009».

Από τα δύο υπουργεία, μας απάντησε το ΥΠΕΚΑ. Στην απάντησή του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «η δράση που έχει λάβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η ανάθεση του έργου «Εμπειρογνωμοσύνη για την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά τη ρύπανη του Παγασητικού κόλπου και του Ασωπού ποταμού», ότι η υδροδότηση των Οινοφύτων γίνεται μέσω της ΕΥΔΑΠ από τον Μόρνο και ότι είναι σε διαδικασία ένταξης στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, το έργο «Υδροδότηση των Δ.Δ. Νεοχωρακίου και Ελαιώνα». Δεν μας απάντησε, ωστόσο, στα υπόλοιπα ερωτήματά μας, ενώ εκκρεμεί και η απάντηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προσέφυγαν, στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά της Ελλάδας καταγγέλλοντάς την για παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των 200.000 κατοίκων των επτά δήμων της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων Βοιωτίας.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΔΑ αναφέρεται ότι: «η μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, είτε με την άμεση κατανάλωση του νερού, είτε με την άρδευση των καλλιεργειών, κι αυτό διότι οι βιομηχανίες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, εδώ και 41 χρόνια, ρίχνουν τα απόβλητά τους στον Ασωπό. Επιτρέποντας την άτυπη και άναρχη ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων και μη ασκώντας κανέναν έλεγχο για τα τοξικά απόβλητα που εδώ και δεκαετίες καταλήγουν στον Ασωπό, οι ελληνικές αρχές έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή 200.000 ανθρώπων».

Σημειώνεται επίσης, ότι δεν έχει υιοθετηθεί σχέδιο διαχείρισης του υδρογραφικού δικτύου της λεκάνης του Ασωπού, όπως προβλέπει η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα και δεν έχουν καθοριστεί όρια για τα ποσοστά εξασθενούς χρωμίου. Επίσης, έως τις 31.5.2010, οπότε δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τον Ασωπό, δεν είχε ακόμη καθοριστεί το πλαίσιο για την απόρριψη των βιομηχανικών αποβλήτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Έχει υιοθετηθεί σχέδιο διαχείρισης του υδρογραφικού δικτύου της λεκάνης του Ασωπού, όπως προβλέπει η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα; Έχουν καθοριστεί τα όρια για τα ποσοστά εξασθενούς χρωμίου στην εν λόγω περιοχή;Πρόκειται να επεκταθεί η έρευνα για τη θνησιμότητα από καρκίνο στα περιβαλλοντικά επιβαρυμένα Οινόφυτα, χρονικά και γεωγραφικά, σε κοντινές περιοχές με παρόμοιες μορφές ρύπανσης; Υπάρχουν σχετικά στοιχεία για την τελευταία διετία; Βρίσκονται σε εξέλιξη ενημερωτικές καμπάνιες από επιστήμονες και γιατρούς στα Οινόφυτα για το εξασθενές χρώμιο, τις μορφές καρκίνου που οφείλονται στο μολυσμένο νερό, την πρόληψη κλπ., και ποιες είναι αυτές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.