Αυξημένη η επικινδυνότητα του ετοιμόρροπου κτιρίου Κονοφάγου στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

11/4/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

-Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: «Αυξημένη η επικινδυνότητα του ετοιμόρροπου κτιρίου Κονοφάγου στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου».

Πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το κτίριο Κονοφάγου στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Το συγκεκριμένο κτίριο είχε κατασκευαστεί στη δεκαετία του ’60 για να λειτουργήσει ως πύργος-παγίδα των επικίνδυνων καπναερίων και περιέχει απόβλητα,τα οποία προέρχονται από τα παλιά ορυχεία του Λαυρίου,που παραμένουν εκεί από το 1960 αποθηκευμένα σε βαρέλια. Σε περίπτωση σεισμού υπάρχει το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα εγκυμονώντας κινδύνους για τους πολίτες και το περιβάλλον.

Στη σχετική μελέτη επισημαίνεται ότι από τους 150 τόνους τοξικών ουσιών,μεταξύ των οποίων μόλυβδος και κάδμιο, μεγάλη ποσότητα είναι αρσενικό στη μορφή οξειδίου, το οποίο είναι τόσο επιβλαβές,ώστε αρκεί 0,1 του γραμμαρίου για τον θάνατο ενός ενηλίκου.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη η εξυγίανση του συγκεκριμένου κτιρίου αποτελεί έργο άμεσης και ειδικής προτεραιότητας, καθώς οι συνέπειες από μια πιθανή κατάρρευση θα είναι ανυπολόγιστες. Μέσα στο κτίριο είναι αποθηκευμένοι 9 τόνοι αρσενικού και 141 τόνοι μολύβδου καδμίου και άλλων θανατηφόρων τοξικών ουσιών, οι οποίες είναι σε εξαιρετικά ευδιάλυτη μορφή.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως αν η «τοξική βόμβα» δεν απομακρυνθεί άμεσα από το ετοιμόρροπο κτίριο, θα εξακολουθήσει να αποτελεί μια εξαιρετικά σοβαρή πηγή ρύπανσης για την ευρύτερη περιοχή εξαιτίας της σκόνης που παρασύρεται.

Σήμερα, το διώροφο κτίριο-πύργος Κονοφάγου είναι ετοιμόρροπο, μη λειτουργικό, μη επισκέψιμο. Όπως αναφέρεται στην έρευνα του ΕΜΠ «…η πιθανότητα να καταρρεύσει είναι υπολογίσιμη, καθώς οι βλάβες που έχει υποστεί έχουν τέτοιου χαρακτήρα ένταση και έκταση, που επηρεάζουν τη συνολική ευστάθεια του δομήματος. Σε τέτοια περίπτωση θα διαχυθούν πολύ μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον».

Στις μετρήσεις, που πραγματοποίησε το ΕΜΠ καταγράφηκε αυξημένη συγκέντρωση ρύπων στην περιοχή γύρω από το κτίριο. Εάν το κτίριο καταρρεύσει, οι ουσίες δεν θα περιοριστούν στη γύρω περιοχή, αλλά θα ξεχυθούν και θα δηλητηριάσουν όλη τη Λαυρεωτική. Καθώς πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο με σοβαρές βλάβες και φθορές από το πέρασμα των χρόνων, αν δεν απομακρυνθούν άμεσα τα τοξικά απόβλητα, μια τέτοια κατάρρευση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και στο περιβάλλον.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Για ποιους λόγους, παρότι ο υπόγειος αποθηκευτικός χώρος στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου έχει τελειοποιηθεί ήδη από το 2008, τα απόβλητα παραμένουν στο κτίριο Κονοφάγου;

Υπάρχει σχεδιασμός για τη μεταφορά των επικίνδυνων τοξικών ουσιών σε άλλον χώρο φύλαξης, ο οποίος σύμφωνα με την έρευνα του ΕΜΠ υπάρχει ήδη μέσα στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, βρίσκεται 40 μέτρα κάτω από τη γη και διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό;

Τι άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν σχετικά με την εξυγίανση του κτιρίου Κονοφάγου στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.