Αυτή η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής

“Είναι προτιμότερο να έχουμε 200 νοσοκομεία, όπως τα έχουμε και να υπολειτουργούν τα 150; Ή είναι καλύτερα να έχουμε 30 νοσοκομεία που να είναι άρτια συγκροτημένα, εξοπλισμένα και με τους ανθρώπους που χρειάζονται; Το γνωστό αυτό συστηματάκι: Φυλακές παντού, πανεπιστήμια παντού, νοσοκομεία παντού και ας μη λειτουργεί τίποτα κανονικά πουθενά”, επισήμανε εισηγητικά ο ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας περί λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών και… πολλές άλλες διατάξεις.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός στάθηκε κυρίως στα δύο άρθρα του Νομοσχεδίου, 96 και 97, τα οποία επί της ουσίας εξισώνουν και εξομοιώνουν πλήρως το άτμισμα με το κάπνισμα, αντιμετωπίζοντας τα ως εξ ίσου επιβλαβή, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε ως εγκληματικό, επισημαίνοντας ότι το άτμισμα δεν έχει σχέση με το κάπνισμα και δεν υπάρχουν παθητικοί ατμιστές άρα και βλαβερές συνέπειες. “Εξομοιώνονται όλα τα εναλλακτικά προϊόντα του τσιγάρου με το τσιγάρο, στρέφοντας τελικά τους καπνιστές προς τη βλαπτικότερη επιλογή, τη συνέχιση του καπνίσματος. Δηλαδή ο καπνιστής, ενώ έχει κάνει αγώνα να το κόψει, κινδυνεύει να υποτροπιάσει και να συνεχίσει να καπνίζει” είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά τέσσερις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα, στις οποίες υπάρχουν μετρήσεις αναφορικά με τη χρήση και τις τυχόν βλάβες του ηλεκτρονικού τσιγάρου και στη χώρα μας.
“Αυτό το σύστημα είναι εγκληματικό. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι καπνιστές επί σαράντα-σαράντα πέντε χρόνια, όπως ήμουν εγώ προσωπικά και όπως ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας που δεν μπορεί να το κόψει και τον παρακαλάνε από την Ευρώπη να το κόψει ή τουλάχιστον να μην καπνίζει μέσα στις εντατικές μονάδες και να μην διοχετεύει τον καπνό και στα σωληνάκια, ενδεχομένως, ενώ το άτμισμα έχει καταγραφεί ως ο υπ’ αριθμόν ένας τρόπος διακοπής του καπνίσματος. Κι επειδή μιλάμε για Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, να θυμηθούμε ότι ανάμεσα στα πράγματα που πραγματικά βλάπτουν σοβαρά την υγεία, είναι και αυτή η κυβέρνηση” τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.