Αφανισμός ελαφιού στη Ροδόπη εξαιτίας της λαθροθηρίας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

20/1/2011

Ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Αφανισμός ελαφιού στη Ροδόπη εξαιτίας της λαθροθηρίας

Στο χείλος του αφανισμού βρίσκεται ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός ελαφιών στην Ελλάδα. Το ελάφι, το οποίο κάποτε ζούσε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το είδος βρίσκεται πλέον στην κατηγορία των «Κρισίμως Κινδυνευόντων» ζώων της χώρας (Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, 2009).

Μολονότι το κυνήγι ελαφιού απαγορεύεται αυστηρά από τον Δασικό Κώδικα, πολλές φορές έχουν έρθει στη δημοσιότητα περιστατικά παράνομης θήρας ελαφιών, λχ. στην Πάρνηθα, για εμπορικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για την τροφοδοσία εστιατορίων.

Πρόσφατα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και «WWF Ελλάς», αποκάλυψαν ότι σε αυτοκίνητο, το οποίο εκινείτο στην εθνική οδό Δράμας-Ξάνθης βρέθηκαν ύστερα από έλεγχο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου Δράμας δύο σκοτωμένα από λαθροθήρες ελάφια. Ο πληθυσμός των ελαφιών στη Ροδόπη, ο οποίος αριθμεί πλέον μόλις 20 – 30 άτομα, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης λαθροθήρων, απειλείται σημαντικά από τέτοιου είδους ενέργειες. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι στη Ροδόπη έχουν ιδρυθεί 5 καταφύγια άγριας ζωής, στα οποία και απαγορεύεται συνολικά το κυνήγι.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις της να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα βουνά της Ροδόπης, η αποτελεσματικότητα των οποίων πλήττεται καίρια από τη μείωση των οργανικών θέσεων δασοφυλάκων, με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία των ελληνικών δασών και των ειδών;

Θα εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών, εξειδικεύοντας για τη Ροδόπη, όπως προτείνεται από τις ως άνω οργανώσεις, το εθνικό σχέδιο δράσης για την Ελλάδα (με δυνατότητα εφαρμογής του και σε διασυνοριακό επίπεδο);

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.