Αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ κατά το έτος 2011

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

22/11/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: «Αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ κατά το έτος 2011».

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων παρατηρείται εντός του έτους 2011, συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα έτη. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά το δυστύχημα στον Δήμο Ναυπλίου, το τρίτο κατά σειρά εντός του έτους 2011, όταν το έτος 2010 καταγράφηκε ένα και το έτος 2009 καταγράφηκαν δύο δυστυχήματα.

Παράλληλα, επισημαίνεται αύξηση φαινομένων, που αφορούν στην κυκλοφορία ανασφάλιστων δημοτικών οχημάτων, που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Η συγκεκριμένη κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης των εργατικών ατυχημάτων απειλώντας τη ζωή τόσο των ίδιων των εργαζομένων, όσο και των πολιτών.

Αναφορικά δε με τον τομέα της καθαριότητας και δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών συλλογής απορριμμάτων οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε ιδιαίτερες -φυσικές, χημικές, βιολογικές- συνθήκες, η απουσία προληπτικών μέτρων οδηγεί συχνά στην εκδήλωση ασθενειών.

Οι κατά τόπους Δήμοι οφείλουν να λάβουν άμεσα μέτρα για την εφαρμογή των υφιστάμενων διατάξεων, προκειμένου να αποφευχθούν εργατικά ατυχήματα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Δεδομένης της αύξησης των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ της χώρας εντός του έτους 2011, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου οι ΟΤΑ να συμμορφωθούν άμεσα με τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και να λάβουν προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.