Βλαστοκύτταρα

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                     

04/12/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς  τους κ.κ. υπουργούς Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα : «Βλαστοκύτταρα»
                                    
Στην επικερδή επιχείρηση των ιδιωτικών τραπεζών βλαστοκυττάρων, όπου το κόστος για κάθε παιδί-δότη φτάνει και ξεπερνάει τα 2000 ευρώ για προσωπική μόνο χρήση των βλαστοκυττάρων αν παραστεί ανάγκη, έρχεται να προστεθεί η πρακτική των ιδιωτικών μαιευτηρίων, τα οποία χρεώνουν υπέρογκα ποσά (250 έως 300 ευρώ) στους γονείς προκειμένου να δοθεί για φύλαξη το ομφαλικό αίμα του παιδιού τους σε άλλη τράπεζα από αυτή που συνεργάζεται το μαιευτήριο.
Η υπερκοστολογημένη αυτή υπηρεσία είναι στην ουσία μια απλή αιμοληψία. Ωστόσο, οι γονείς δε χρεώνονται αν επιλέξουν τη συνεργαζόμενη τράπεζα του μαιευτηρίου.
Όλη αυτή η εκμετάλλευση, τόσο των Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος όσο και των μαιευτηρίων, δε θα συνέβαινε αν υπήρχαν δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων.
Το υψηλό κόστος όλης αυτής της διαδικασίας αποκλείει αυτόματα ένα μεγάλο μέρος – την πλειοψηφία ίσως – του πληθυσμού που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά. Έτσι, μία ελπιδοφόρα εξέλιξη και ανακάλυψη της ιατρικής γίνεται αυτόματα προνόμιο των λίγων. Των λίγων, οικονομικά εύρωστων, που μπορούν να την εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους. Και όλοι οι άλλοι;
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός,
• Υπάρχει πρόθεση να εξεταστεί η ίδρυση δημόσιων τραπεζών βλαστοκυττάρων, τόσο για να μειωθεί το κόστος όσο και να εξαλειφθεί αυτή η ανισότητα;
• Ασκούνται έλεγχοι στα ιδιωτικά μαιευτήρια για την πληθώρα των χρεώσεων που επιβάλλουν στους γονείς;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.